A Kőzetek Naplója

Túlélte a dinoszauruszok kihalását az ősi teknősök utolsó mohikánja

2021. június 12. - Fejes Valentin

Mintegy 66 millió évvel ezelőtt következett be minden idők legismertebb tömeges kihalása: szerény becslések szerint az élőlények körülbelül hetven százaléka került fel akkor a végleg letűnt fajok listájára. Bár jócskán akadtak túlélők, a katasztrofális eseményt, illetve annak közvetlen következményeit homály veszi körül, így a mai napig érheti váratlan meglepetés a paleontológusokat.

tulelo_teknos_fb.jpg

A tudósok sokáig úgy gondolták, hogy a kezdetleges szárazföldi teknősök közül kizárólag a Meiolaniidae család képviseltette magát a dinoszauruszok uralmának véget vető kataklizmát követően, ám egy, a közelmúltban tett felfedezés változtatott ezen az elképzelésen. A nemrég leírt Laurasichersis relicta az ősi gyökerekkel rendelkező Sichuanchelyidae csoportba tartozott – legkorábbi tagjaik kövületeire Kínában és Mongóliában bukkantak rá a középső jurából származó kőzetekben. Adán Pérez-García, a spanyolországi UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) munkatársa néhány kollégája társaságában vizsgálta meg alaposabban a páncélos őshüllő fosszíliáit.

a_laurasichersis_teknojenek_toredekei_adan_perez-garcia_tarsai.jpg

A Laurasichersis relicta teknőjének töredékei (kép forrása: Adán Pérez-García & társai)

Közös munkájukban több, mint hetven másik példány maradványaival vetették össze a Franciaország területén, Mont de Berru mellett talált leletanyagot. A Laurasichersis rokonaihoz hasonlóan nem tudta behúzni a nyakát, de testét a hatvan centiméteres teknőjén kívül kisebb-nagyobb tüskék védték az éhes ragadozók támadásai ellen. A kainozoikum (vagyis a földtörténeti újkor) hajnalán, hozzávetőlegesen 56–59 millió évvel ezelőtt élt, a felső paleocén idején.

laurasichersis_relicta_jose_antonio_pe_as.jpg

Két Laurasichersis gondoskodik fajuk fennmaradásáról (José Antonio Peñas illusztrációja)

További részleteket a Scientific Reports által közzétett tanulmányban olvashatunk.

A cikk eredetileg 2020. április 26-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6716425410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása