A Kőzetek Naplója

Elférhetett volna a tenyerünkben az ősi menyétféle

2021. június 18. - Fejes Valentin

Gregory Retallack professzor tizenöt éve egy aprócska, mindössze négy centiméter hosszú koponyára bukkant az USA-beli Oregon állam északi részén. Az Oregoni Egyetem kollégája magával vitte a ritkaságszámba menő leletet, ami csak a közelmúltban fedte fel a titkait – az ehhez kapcsolódó vizsgálat eredményeit részletező tanulmányt a Zoological Journal of the Linnean Society publikálta.

corumictis_fb.jpg

Kezdetben úgy gondolták, hogy a kövület egy kisebb macskaféléhez tartozhatott. A helyi múzeumban kiállított fosszília hamar felkeltette az intézményt meglátogató, akkoriban a kezdetleges úszólábúakkal foglalkozó Joshua Samuels paleontológus érdeklődését, így egy kutatás erejéig kölcsönkérte azt. Mint azt később az ottawai Canadian Museum of Nature munkatársai kiderítették, a megkövesedett maradvány egykori gazdája valójában az Észak-Amerikában egyik legkorábban megjelent menyétféle volt.

corumictis-koponya_ryan_paterson.jpg

A Gregory Retallack által talált koponya (fénykép: Ryan Paterson)

A Corumictis wolsani az oligocén ideje alatt, hozzávetőlegesen 25–28 millió évvel ezelőtt vadászhatott. Ekkortájt drasztikus változásokon esett át a környezet: a buja erdőségeket fokozatosan váltották fel a nyílt, füves térségek, melyeket többek között a prérikutyákra emlékeztető rágcsálók népesítettek be. A tudósok elmondása szerint a nyércek, vidrák és rozsomákok távoli rokonának étlapján gyakran szerepelhettek ezek a kistermetű állatok, különösen éles fogaival könnyűszerrel végezhetett áldozataival.

corumictis_wolsani_henry_sharpe.jpg

Két Corumictis verekedik egymással (Henry Sharpe illusztrációja)

A mára letűnt ragadozó faji megnevezése a lengyel származású Mieczysław Wolsan számára állít örök emléket, aki széles körben elismert szakértőnek számít a Mustelidae család kihalt tagjait tanulmányozó őslénykutatók berkein belül.

A cikk eredetileg 2020. augusztus 03-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Henry Sharpe DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6716427132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása