A Kőzetek Naplója

Ritka dinoszaurusz-lelet került elő Arizonából

2021. május 24. - Fejes Valentin

Összességében véve az Egyesült Államokat ugyan az őslénykutatók paradicsomának nevezhetjük, de néhány országrész esetében csak ritkán hallhatunk híreket újonnan felfedezett dinoszauruszokról. Nem csoda hát, ha nagy volt az öröm a paleontológusok körében, mikor egy korábban ismeretlen fajukról tehettek bejelentést Arizona délkeleti részén.

crittendenceratops_fb.jpg

Bár a Crittendenceratops krzyzanowskii neve körülményesen ejthető ki, mégis beszédes: míg a nemzetségre utaló kifejezés a fosszíliákat magukban rejtő kőzetrétegekre, egész pontosan a Fort Crittenden-formációra enged következtetni, addig a faji megjelölés a kövületekre rábukkanó Stan Krzyzanowski számára állít örök emléket. Tucson városának közelében, még az 1990-es években bukkantak rá a megkövesedett maradványokra, melyek egészen a közelmúltig Albuquerque természettudományi múzeumának egyik raktárában pihentek.

a_crittendenceratops_krzyzanowskii_gallerjanak_toredekei_dr_sebastian_dalman_tarsai.png

A Crittendenceratops krzyzanowskii gallérjának töredékei (fénykép forrása: Dr. Sebastian Dalman & társai)

A szegényes leletanyag tükrében a tudósok egyelőre csupán becslésekre hagyatkozhatnak a tülkös dinoszaurusz méreteit illetően: orrától a farka végéig körülbelül 3,5 méter hosszú lehetett, ehhez legfeljebb 750 kilogrammos súly társulhatott. A Triceratops távoli rokona fenyvesektől és pálmáktól tarkított vidéken tengette mindennapjait hozzávetőlegesen 73 millió éve, a késő kréta idején. Teknősökkel, aligátorokkal, valamint kacsacsőrű hadroszauruszokkal osztotta meg életterét, a környék csúcsragadozóinak a félelmetes tyrannoszauruszok számítottak. A szakértők elmondása alapján az őslény a Centrosaurinae alcsaládba tartozott, emellett a Nasutoceratopsini klád képviselőjeként tarthatjuk nyilván.

crittendenceratops_krzyzanowskii_sergey_krasovskiy.jpg

Sergey Krasovskiy illusztrációja a Crittendenceratops krzyzanowskiiról

Az esetről Dr. Sebastian Dalman kollégái közreműködésével állított össze tanulmányt, amit a múzeum hivatalos folyóirata, a New Mexico Museum of Natural History & Science Bulletin publikált az elmúlt hetekben.

A cikk eredetileg 2019. február 06-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Sergey Krasovskiy DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4616422818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása