A Kőzetek Naplója

Új-Mexikóban élt a T. rex törpe rokona

2021. május 27. - Fejes Valentin

Az impozáns méretekkel, valamint kifinomult érzékszervekkel rendelkező Tyrannosaurus rex hozzávetőlegesen 65 millió éve, a földtörténeti középkor végén tartotta rettegésben a környéket. Bár családjának kezdetleges képviselői eltörpültek volna mellette, néhány, a csoportjukat később sikeressé tevő tulajdonság már náluk is megjelent.

suskityrannus_fb.jpg

A Suskityrannus hazelae megkövesedett maradványait Új-Mexikó nyugati részén találták meg a középső kréta idejéből való, mintegy 92 millió éves kőzetrétegekben. A kövületek két példánytól származnak: az elsőre Robert Denton, a Terracon Consultants geológusa bukkant rá 1997-ben, a másodikra pedig az akkor 16 éves Sterling Nesbitt a Doug Wolfe vezette expedíció során 1998 májusában. Mint arra a kutatók később fényt derítettek, ezek a húsevők fiatalon, hároméves korukban pusztulhattak el.

nesbitt_16_evesen_hazel_wolfe.JPG

A tinédzser Sterling Nesbitt a lelőhelyen (fénykép: Hazel Wolfe)

A csípőjénél egy méter magas, orrától a farka végéig körülbelül három méter hosszú ragadozó a szakértők elmondása alapján alig negyven kilogrammot nyomhatott. Hosszú lábainak köszönhetően fürge vadász lehetett, vélhetőleg kisebb termetű állatokat zsákmányolt. Híres-hírhedt rokonaihoz hasonlóan erős harapásával végezhetett áldozataival, húsukat fűrészes élű fogaival téphette szét. Mocsaras vidéken tengethette mindennapjait, életterét többek között kacsacsőrű hadroszauruszokkal és páncélos dinoszauruszokkal osztotta meg.

suskityrannus_hazelae_andrey_atuchin.jpg

A Suskityrannus hazelae és szomszédsága (Andrey Atuchin illusztrációja)

Mint azt a paleontológusok elmondták, a felfedezés újabb adalékokkal szolgált a zsarnokgyíkok korai történetéhez. A vizsgálat eredményeit összegző tanulmány a Nature Ecology & Evolution folyóiratban került publikálásra.

A cikk eredetileg 2019. május 09-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Andrey Atuchin DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3316423168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása