A Kőzetek Naplója

Kardfogú macskák barangoltak a mai Kanada területén

2021. június 06. - Fejes Valentin

A világ egyik legismertebb őslénytani látványossága a Los Angeles városában található Rancho La Brea: a kivételes lelőhelyet részben a kardfogú macskák tették híressé. Fosszíliáikkal az Idaho államtól északra fekvő területeken nem találkoztak – legalábbis a közelmúltig.

kanadai_kardfogu_fb.jpg

Ashley R. Reynolds, a University of Toronto munkatársa a Royal Ontario Museum gyűjteményében kutakodott, mikor megtette jelentős felfedezését. A górcső alá vett, körülbelül 1200 különféle kövületet tartalmazó leletanyagot még az 1960-as években gyűjtötte be C. S. Churcher paleontológus Alberta tartományban, Medicine Hat térségében. A kutatónő a jobb mancs egyik csontjára bukkant, melyet később egy Smilodon fatalis-példányhoz tartozó maradványként azonosítottak.

ashley_r_reynolds_danielle_dufault_royal_ontario_museum.jpg

Ashley R. Reynolds, ujjai között egy Smilodon fatalis-kézközépcsonttal (fénykép: Danielle Dufault & Royal Ontario Museum)

Mintegy 35–40 ezer évvel ezelőtt, a pleisztocén idején ezek a ragadozók más macskafélékkel is megosztották életterüket, például hiúzokkal vagy a tőlük jóval nagyobb amerikai oroszlánokkal (Panthera atrox). A húsevők lovakra, bölényekre vagy tevékre vadászhattak: a kardfogú macskafélék lesből támadva teríthették le áldozataikat. „Az itteni táplálékláncok sokkal összetettebbek lehettek, mint korábban gondoltuk.” – nyilatkozta az esetről összeállított tanulmány főszerzője.

smilodon_fatalis_henry_sharpe.jpg

Henry Sharpe illusztrációja a kardfogú macskáról

A vizsgálat eredményeit a Canadian Journal of Earth Sciences szakmai folyóiratban tették közzé.

A cikk eredetileg 2019. október 22-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Henry Sharpe DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6816424966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása