A Kőzetek Naplója

Angolnaszerű őscápa kövületei kerültek elő Marokkóból

2021. június 06. - Fejes Valentin

Szenzációs felfedezésről tettek bejelentést a paleontológusok a Proceedings of the Royal Society B szakmai folyóiratban: Marokkó délnyugati térségében, az Atlasz-hegység lábainál a Phoebodus nemzetségbe tartozó ősi cápák megkövesedett maradványait tárták fel, többek között néhány koponyát és egy közel teljesen hiánytalan csontvázat is.

galleros_capa_fb.jpg

Karcsú galléros cápa (Chlamydoselachus anguineus) – Kelvin Aitken fotója

Ezen őslények szilárd váza jórészt a kövületté válás folyamatának kevésbé ellenálló porcból állt, ezért korábban csupán három fog alapján ismerték őket – mindezek után ne csodálkozzunk, hogy nagy volt az öröm a tudósok körében. A nemzetközi csapat tagjai hozzávetőlegesen 360–370 millió éves, a késő devon idejéből származó kőzetrétegekben bukkantak rá a kincset érő fosszíliákra. Az értékes leletanyagot komputertomográfok segítségével tanulmányozták tüzetesebben.

phoebodus_kozel_teljesen_hianytalan_csontvaza_linda_frey_christian_klug.jpg

Az őscápa közel teljesen hiánytalan csontváza (fénykép: Linda Frey & Christian Klug)

Mint később kiderült, az inkább angolnákra emlékeztető kihalt ragadozók számos tekintetben hasonlítottak a bizarr karcsú galléros cápákra (Chlamydoselachus anguineus). Mivel nemcsak testfelépítésük, hanem fogazatuk is csaknem teljesen ugyanolyan, így a kutatók állítása szerint életmódjuk sok ponton egyezhetett. Különleges, hátrafelé hajló fogaikkal ragadták meg zsákmányukat, majd egészben nyelhették le szerencsétlenül járt áldozataikat.

oscapak_es_galleros_capa_linda_frey_tarsai.jpg

Angolnaszerű őscápák (felül és középen) és a karcsú galléros cápa (alul) – illusztráció forrása: az aktuális tanulmány

A meglepő hasonlóságok ellenére ezek a cápák nem álltak közeli rokonságban egymással. A Phoebodusok utolsó képviselői a kora karbon alatt tűnhettek le végleg az élet színpadáról.

A cikk eredetileg 2019. november 02-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5816424964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása