A Kőzetek Naplója

Több, mint félmilliárd éves nyomkövületeket fedeztek fel

2021. június 08. - Fejes Valentin

Szenzációs bejelentésről olvashatunk a rangos Nature által publikált tanulmányban: kínai paleontológusok az eddig ismert legrégebbi, körülbelül 550 millió éves nyomkövületekre bukkantak rá.

yilingia_fb.jpg

A szakértők Hupej tartomány területén tárták fel a felbecsülhetetlen értékű ichnofosszíliákat. A leletanyag bolygónk történetének egyik korai szakaszából, a máig rendkívül rejtélyes ediakara időszakból származik. A harmincöt Yilingia spiciformis-példány testének lágy lenyomatán kívül az is tisztán kivehető, ahogy ezek a fura őslények utat vájtak maguknak a sekély tenger aljzatában.

_kicsi_yilingia-fosszilia_virginia_tech_college_of_science.jpg

A kivételes kövületek egyike (fénykép: Virginia Tech College of Science)

Nehezen határozható meg, mégis miféle teremtményekről beszélhetünk pontosan ebben az esetben. Közel harminc centiméter hosszú testük szelvényezett volt, a kutatók csak a kezdetleges fejet, valamint a farki részt tudták valamelyest elkülöníteni a többi szegmenstől. Míg néhányan a gyűrűsférgek közé sorolják őket, addig mások az ízeltlábúak lehetséges elődeit látják bennük.

yilingia_halad_elore_cso_csen.jpg

Egy Yilingia halad előre a tenger aljzatában (illusztráció: Csö Csen)

Bár a rokoni kapcsolatok egyelőre tisztázatlanok maradtak, a tudósoknak nincs oka panaszkodni, hiszen egyebek mellett ez a felfedezés szolgálhat bizonyítékul arra az elméletre, miszerint a kétoldali (bilaterális) szimmetriával rendelkező állatok első képviselői jóval az úgynevezett kambriumi robbanás előtt kifejlődhettek.

A cikk eredetileg 2019. december 16-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5416425098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása