A Kőzetek Naplója

Dinoszauruszok odüsszeiája – egy rejtélyes utazás részletei

2021. augusztus 05. - Fejes Valentin

Ha ámulatba ejtő távlatok leküzdéséről esik szó, akkor az állatvilág számos rendkívüli példát állít elénk. A hatalmas gnúcsordák évente ingáznak Kenya és Tanzánia között a jobb életkörülmények reményében, népes seregletüket a bőséges táplálékforrás mellett az elviselhetőbb klíma hajtja előre a viszontagságokkal járó megpróbáltatáson. A kis godák (Limosa lapponica) még rajtuk is jócskán túltesznek, hiszen az alig 250–400 grammot nyomó madárkák Alaszkától Új-Zélandig tizenegyezer-ötszáz kilométert tesznek meg hét nap leforgása alatt. Egy paleontológusokból álló nemzetközi csapat tagjai úgy gondolják, hogy annak idején néhány dinoszaurusz ilyesféle bajnoki teljesítményekre lehetett képes.

dinoszauruszok_odusszeiaja_fb.jpg

Casablanca turistacsalogató városától mindössze pár órányi autóútra van az a foszfátbánya, melynek mélyéről a később Ajnabia odysseus néven elkeresztelt hadroszaurusz maradványai kerültek elő. A fosszíliákat a marokkói Khouribga tartományban, a főleg az utóbbi években híressé vált Sidi Chennane környékén tárták fel, korukat 66 millió évesre becsülték. Ugyan a szegényes leletanyag mindössze fogakat, illetve állkapocstöredékeket tartalmaz, a kövületek behatóbb vizsgálata meglepő felfedezéshez vezethette a szakértőket.

az_ajnabia_odysseus_allkapocstoredeke_dr_nicholas_r_longrich_tarsai.jpg

Az Ajnabia odysseus állkapcsának töredéke (fotó forrása: Dr. Nicholas R. Longrich & társai)

Az Ajnabia a fejükön pazar, változatos formákat öltő csonttaréjokat viselő növényevők alcsaládjának (Lambeosaurinae) kései képviselője. Legfeljebb a háromméteres hosszúságot érhette el, így eléggé eltörpült a hozzá képest óriási, akár tizenöt méteresre is megnövő rokonai mellett. Tudományos nevének első tagja arab eredetű kifejezés, ami magyarra fordítva idegent, kívülállót jelent (a tudósok korábban nem találkoztak hadroszauruszok megkövesedett csontjaival az északnyugat-afrikai országban), a második pedig természetesen az ókori görög regék világjáró hősére, a csavaros észjárású Odüsszeuszra utal.

ajnabia_odysseus_dr_nicholas_r_longrich_tarsai.jpg

Valószínűleg az Ajnabia volt a valaha élt legkisebb kacsacsőrű dinoszaurusz (kép forrása: Dr. Nicholas R. Longrich & társai)

Névválasztásuk különösen találónak bizonyulhatott, a kalandos utazás tekintetében legalábbis mindenképp. A gyakran csupán a kréta időszak teheneiként emlegetett kacsacsőrű dinoszauruszok eredetileg a mai Egyesült Államok területén alakultak ki nagyjából 90 millió évvel ezelőtt, s később innen vethették meg a lábukat előbb Ázsiában, majd Európában és végül Afrikában. Ekkorára azonban már rég befejeződött Pangea széttöredezése a mai kontinensekre, az európai szigetláncot széles, mély vizű óceán választotta el az egzotikus földrésztől... Adja tehát magát a kérdés: hogyan jutottak el a viszonylag kistermetű teremtmények messzi, új otthonukig?

hadroszauruszos_terkep_dr_nicholas_r_longrich_tarsai.jpg

Az európai-afrikai térség hadroszauruszai a késő krétában (ábra forrása: Dr. Nicholas R. Longrich & társai)

Mivel ideiglenesen fennálló szárazulatokról egyelőre nincsenek bizonyítékaink, ezért az őslénykutatók elmondása alapján az állatok kizárólag a hullámok hátán érkezhettek meg a számukra ismeretlen földre, bár ennek részleteit illetően megoszlanak a vélemények. Hosszú, izmos farkuk, valamint erőteljes hátsó végtagjaik birtokában talán a maratoni átkelés sem okozhatott nekik leküzdhetetlen akadályt.

ajnabia_odysseus_raul_martin.jpg

Két Ajnabia odysseus kezdetleges ősmadarak társaságában (Raúl Martín illusztrációja)

„Körülbelül úgy kell elképzelnünk ezt a helyzetet, mintha egy kengurura bukkannánk Skóciában.” – nyilatkozta a Cretaceous Research által publikált tanulmány vezető szerzőjeként feltüntetett Dr. Nicholas R. Longrich. „Tudtommal mi vagyunk az elsők, akik ilyesmit feltételeztünk a dinoszauruszok kapcsán.” – fűzte hozzá. A délnyugat-angliai Bathi Egyetem kollégája több ehhez hasonló furcsa jelenségre lett figyelmes közös munkájuk során, ebből kifolyólag szinte garantáltan várhatók újabb izgalmas bejelentések valamikor a jövőben.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2216648732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása