A Kőzetek Naplója

Ahogy a dinoszauruszok láttak, hallottak és éreztek

KÖNYVBEMUTATÓ – Michael J. Benton: Dinosaur Behavior

2024. május 23. - Fejes Valentin

Igazán különleges jubileumot ünnepelhetünk idén: immár kereken kétszáz éve annak, hogy megszületett az első tudományos jellegű leírás egy dinoszaurusz (egész pontosan a Megalosaurus) kövületeiről. Ez földtörténeti mércével rövidebb egy szempillantásnál, emberi léptékkel viszont hosszú idő, tele változásokkal, így persze a földtörténeti középkor koronázatlan királyairól kialakított képünk is gyökeresen átalakult a kezdetekhez képest. Hogy jelenleg hol tart az ősélettudomány velük kapcsolatban, arról Michael Benton professzor mesél nekünk.

_fb_uj_dinosaur_behavior.jpg

A Bristoli Egyetem neves paleontológusa természetesen a kötelező köröket futja le elsőként – szemlélteti a címszereplők terebélyes családfáját, említést tesz a tudománytörténet jelentősebb állomásairól, valamint röviden szót ejt mondjuk a fosszilizálódás folyamatáról. Ezután sokkal érdekesebb témákat feszegetünk: a korszerű berendezéseknek, illetve a modern módszereknek hála most olyan mélységekben ismerhetjük meg a prehisztorikus közönségkedvenceket, melyhez foghatóra korábban nem nyílt lehetőségünk. Az utóbbi évek kutatási eredményei egészen más megvilágításba helyezték a dinoszauruszokat, emellett újabb titkokról rántották le a leplet. Minden idők leghatalmasabb szárazföldi teremtményeit, a dübörgő léptű szauropodákat például olyan betegség kínozhatta, ami manapság kizárólag a madarak körében fordul elő. A kőzetekben fennmaradt aprócska nyomokból kikövetkeztetve a végzetes meteorbecsapódásra késő tavasszal vagy kora nyáron kerülhetett sor.

dinosaur_behavior_01.jpg

dinosaur_behavior_02.jpg

Íratlan múltunkat képtelenek lennénk feltárni a jelen ismerete nélkül, ezért a sorokat bújva biológiai tudástárunkat gazdagíthatjuk. A szerző szépen, ám a felesleges mellébeszélést hanyagolva, szakszerűen, mégis közérthetően magyaráz a természet rendjéről. Táplálékláncokat rajzolva vázolja előttünk az egykori életközösségeket, a koponyákat tüzetesebben szemügyre véve igyekszik kideríteni, vajon mennyire lehetett okos az adott állat, csontvázakat egymás mellé téve hívja fel figyelmünket a meglepő hasonlóságokra, a digitális képalkotók készítette felvételek pedig kifinomult érzékszervekről árulkodnak. Az oldalakat a szemléltető ábrákon kívül Bob Nicholls illusztrációi színesítik. A díjnyertes alkotó látványos, gyakran mozgalmas képeivel kelti életre a mezozoikumbeli Föld lakóit.

dinosaur_behavior_03.jpg

dinosaur_behavior_04.jpg

Az utolsó néhány fejezet tetszett talán a legjobban: egyrészt azért, mert Dr. Benton részletesebben fejti ki, miként működik valójában a tudomány, másfelől kicsiket és nagyokat egyaránt arra ösztönöz, hogy minél inkább elmerüljenek a letűnt korok máig hihetetlenül izgalmas világában. Legyünk gyakori vendégei a természettudományi múzeumoknak, kövessük a tudósok tevékenységét a különböző közösségi platformokon, járjunk el a nyílt napokra, olvassuk végig az ismeretterjesztő honlapok által közzétett cikkeket! „Az őslénytan kapui mindenki előtt nyitva állnak.” – fogalmaz az író, amire csak helyeslően tudok bólogatni.

dinosaur_behavior_05.jpg

A Dinosaur Behavior elsősorban a témában kevésbé jártasak számára hat majd az újdonság erejével, de azok, akik hozzám hasonlóan igyekeznek naprakészek maradni, szintén élvezetüket fogják lelni a tartalmas, olvasmányos stílusban megírt kötet forgatásában.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

Köszönöm szépen a kiadónak a felajánlott példányt! A könyv profilja ide kattintva érhető el.

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3418409563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása