A Kőzetek Naplója

Csúcsragadozó a sziklafalba zárva

DOKUMUSTRA – „Attenborough és az óriás tengeri szörny”

2024. április 11. - Fejes Valentin

Tavaly év végén remek hírrel örvendeztettek meg bennünket: milliók kedvence, Sir David Attenborough hamarosan ismét visszaköszön majd a tévék képernyőiről, sőt, a dübörgő léptű szauropoda, a hányattatott sorsú ichthyoszaurusz és a számos titkot rejtő mamuttemető után újabb őslénytani rejtély nyomába ered. Utunk ezúttal Délnyugat-Angliába vezet, ahonnan szenzációs bejelentésről érkeztek hírek.

_fb_uj_attenborough_es_az_orias_tengeri_szorny.jpg

2022 áprilisában Philip Jacobs Dorset partvidékén barangolt, mikor méretes kövületbe botlott bele – valamilyen tengeri őshüllőhöz tartozó állkapocs-töredékre bukkant. Felfedezéséről azon nyomban értesítette a neves Steve Etches helyi őslénykutatót, aki gyorsan csapatot szervezett a leletmentésre. Bár drónfelvétellel sikerült kideríteniük, hogy mégis merre lehet a megkövesedett maradvány további része, a jelenlévők arcáról hamar lefagyott a mosoly, mert a fosszília mélyen a mészkőszirtbe zárva rejtőzött, körülbelül 15 méteres magasságban. Az elszánt csapatot azonban nem tántorították el a nehezítő körülmények, a váratlanul lecsapó vihar sem szegte kedvüket. Páratlan kitartásukat lenyűgöző kincs koronázta: egy plioszaurusz közel két méter hosszú, szinte teljes épségében fennmaradt koponyáját szabadították ki kemény kőzetbörtönéből, melyet nemrég hivatalosan is Guiness-rekorddá nyilvánítottak.

philip_jacobs_philip_jacobs_bnps.jpg

Phil méltán lehet büszke magára (fénykép: Philip Jacobs & BNPS)

a_plioszaurusz_koponyaja_bbc_studios.jpg

A szörnyeteg koponyája (fotó: BBC Studios)

Ha elég otthonosan mozgunk az őslények rég letűnt világában, akkor könnyedén magunk elé tudjuk képzelni a tápláléklánc csúcsán trónoló rettenetes ragadozót – hatalmas, a krokodilokéra emlékeztető fej, az állkapcsokat jókora, borotvaéles fogak szegélyezik, a zömök testet pedig uszonyokká módosult végtagok hajtják előre. Vajon mennyi mindenről árulkodhat egyetlen koponya? A szakma ászai a legmodernebb berendezések alkalmazásával igyekeztek szóra bírni a kivételes leletet. Mekkora lehetett a félelmetes tengeri szörny harapásának ereje? Melyik különösen kifinomult érzékszerve segítségével cserkészte be a zsákmányát? Új fajjal van-e dolgunk?

vadaszo_plioszaurusz_bbc_studios.jpg

„A tengerek T. rexe” halgyíkkal óhajtja csillapítani étvágyát (kép: BBC Studios)

a_plioszaurusz_fogai_bbc_studios.jpg

Közeli felvétel a csúcsragadozó fogairól (fotó: BBC Studios)

A hiteles tájékoztatás jegyében feltétlenül említést kell tennem arról, hogy az örömbe sajnos némi üröm is vegyült… A debütáló adás közvetítésekor Philt nem nevezték nevén, csak úgy hivatkoztak rá, mint lelkes kövületgyűjtőre. Ugyan a BBC kicsivel később próbálta helyrehozni súlyos baklövését, a brit műsorszolgáltató nagy múltjához méltatlan hibázásával kisebb lavinát indított el. Anna Morell például online petíciót kezdeményezett, miszerint a tengeri őshüllőt nevezzék el annak megtalálójáról (a nemes felvetést ide kattintva támogathatjuk online aláírásunkkal).

steve_etches_bbc_studios.jpg

Steve Etches (jobbra) társaságában (fénykép: BBC Studios)

plioszaurusz-modell_jo_mieszkowski.jpg

Vízre bocsátották a plioszaurusz-modellt (fotó: Jo Mieszkowski)

Idehaza a BBC Earth tűzte műsorára a máskülönben izgalmas dokumentumfilmet (a cím magyarra fordítása gyalázatosan rosszra sikeredett), a plioszaurusz koponyáját jövőre tervezik kiállítani Steve saját múzeumában.

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr118375517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása