A Kőzetek Naplója

Újabb mumifikálódott ősemlősökre bukkantak Szibériában

2021. május 30. - Fejes Valentin

Mint arról a The Siberian Times beszámolt az utóbbi napokban, a permafroszt fogságából ősemlősök újabb mumifikálódott maradványait szabadították ki a közelmúltban.

mumiak_2019_fb.jpg

A kis Spartak (fotó: Alekszej Mihailov)

Pavel Efimov helyi lakos az Abiji járás területén, Jakutföld északi részén bukkant rá egy jégkorszaki farkas fejére. Az állat a szakértők elmondása alapján körülbelül 2–4 évesen pusztulhatott el mintegy 40 ezer évvel ezelőtt. A ritkaságszámba menő lelet korának meghatározását japán tudósok végezték el, a svéd természettudományi múzeum munkatársai pedig azt tervezik, hogy DNS-t fognak kivonni belőle, amennyiben erre engedélyt kapnak.

mumifikalodott_farkasfej_albert_protopopov.jpg

A mumifikálódott farkasfej (fénykép: Albert Protopopov)

ct-felvetel_a_farkas_fejerol_naoki_suzuki.jpg

CT-felvétel a leletről (fotó: Naoki Suzuki)

Mindeközben egy kis barlangi oroszlán kiváló megtartású tetemét mutatták be a nagyérdeműnek. Az aprócska teremtés a negyven centiméteres hosszúságot érte el, súlya az egy kilogrammot sem haladta meg. A tudósok vizsgálatuk végén megállapították, hogy az oroszlánkölyök (mely utólag a Spartak nevet kapta) nem sokkal világrajövetelét követően távozhatott az örök vadászmezőkre.

spartak_the_siberian_times_ysia.jpg

Spartak teteme (fénykép: The Siberian Times & YSIA)

spartak_vizsgalat_alatt_the_siberian_times_ysia.jpg

Vizsgálják az oroszlánkölyök maradványát (fotó: The Siberian Times & YSIA)

Ez a felfedezés ugyancsak párját ritkítja. „Az izmok, a belső szervek, valamint az agy szinte teljes épségükben maradtak fenn.” – nyilatkozta Naoki Suzuki, a tokiói Jikei University School of Medicine őslénykutatója a sajtó képviselőinek.

A cikk eredetileg 2019. június 18-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrása:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2616423912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása