A Kőzetek Naplója

Akarunk-e tanulni a földtörténeti múltban bekövetkezett katasztrófákból?

KÖNYVBEMUTATÓ – Peter Brannen: A világ végei

2022. szeptember 15. - Fejes Valentin

Ordovícium, devon, perm, triász, kréta: ezen időszakok kivétel nélkül tömeges kihalásokkal zárultak. Szerencsére csak kevés ilyen sötét fejezetről olvashatunk bolygónk történetében, ám mivel mindig új mederbe terelték az élet menetét, ezért kitüntetett figyelemmel kell fordulnunk irányukba. Behatóbb vizsgálatuk, számos szakterületet átfogó tanulmányozásuk a jelen emberének is bőven szolgálhat értékes tanulságokkal.

_fb_a_vilag_vegei.jpg

Peter Brannen, a The Atlantic magazin állandó szerzője eredt legutóbb homályba veszett múltunk titkainak nyomába. Útja során Földünk vadregényes tájait járta be, neves geológusokkal elegyedett szóba vagy a terepen munkálkodó paleontológusokkal találkozott (Új-Mexikóban a kedves ismerősöm, Steve Brusatte csapatához csatlakozott). A kőzetek és fosszíliák a szót bő lére eresztve mesélnek a hozzáértők kezében, olykor döbbenetes összefüggésekre hívva fel a figyelmet. Hozzájárulhatott-e az első erdők térnyerése a világméretű tragédia felé vezető folyamatok még rosszabbá tételéhez? Az űr mélyéből érkező roppant égitest csupán az utolsó szeget verte be a dinoszauruszok koporsójának fedelén? Beszélhetünk-e egyáltalán a manapság sűrűn emlegetett hatodik kihalásról?

ordoviciumi_tomeges_kihalas_mark_witton.jpg

Az óriási fejlábúak uralmának minden idők legdermesztőbb jégkorszaka vethetett véget (Mark Witton illusztrációja)

keso_devon_eletkep_franz_anthony.jpg

Távoli eleinket egyik csapás érte a másik után (Franz Anthony illusztrációja)

Nyugtalanító érzések keríthetik hatalmába mindazokat, akik íratlan történelmünk kirakósának darabkáit igyekeznek összeilleszteni, hiszen egy felettébb keserű felismerés tudatosulhat bennük. Meredeken emelkedő hőmérséklet, savasodó óceánok, a viharos szelek fékeveszett tombolása… Ismerősen hangzanak a híradásokból, ugye? Többek között ezek a tényezők a hosszú évmilliókkal ezelőtt bekövetkezett katasztrófák kialakulásában szintén döntő szerepet játszhattak – hiába tapasztaljuk azonban immár a saját bőrünkön az egyre szélsőségesebb időjárás pusztító következményeit, a teljesen érdektelennek mutatkozó többség a füle botját se mozdítja a sokadszorra félrevert vészharangok bús kongására. Milyen jó lenne, ha például e kötet formájában csattanhatna el a rég kiérdemelt kijózanító pofon az idézőjeles kételkedőknél!

a_nagy_kihalas_julio_lacerda.jpg

A gyámoltalannak tűnő Lystrosaurusok a hírhedt Nagy Kihalás maroknyi túlélőjének táborát gyarapították (Julio Lacerda illusztrációja)

triasz_kipusztulas_victor_leshyk.jpg

Sorscsapások tucatjai szegélyezték a dinoszauruszok felemelkedésének útját (Victor Leshyk illusztrációja)

Bevallom, kezdetben erős kétségeim akadtak írónk a téma iránti őszinte elköteleződését, az ahhoz való komoly hozzáállását illetően: Peter mintha megfeledkezett volna tudományos újságírói mivoltáról, pár kínos pillanat erejéig szenzációhajhász szennylapok olcsó bérfirkászává vedlett át. Néha olyan jelzőkkel illette szegény állatokat, amiktől rögtön égnek állt a hajam (lásd mondjuk a „bamba” osztrigákat), indokolatlanul gyakran, abszolút oda nem illő módon emlegette fel a T. rex nevét, az elrettentő megjelenésű őslények pedig természetesen kegyetlen, vérszomjas szörnyetegek. Idővel viszont felnőtt az amúgy embert próbáló feladathoz, viszonylag hamar belerázódott a dolgokba, így végül a maga nemében egyedülálló, nálunk feltétlenül hiánypótló, egyszersmind az igényes ismeretterjesztéshez méltó munka született a kezei alatt. Az eltérő vélemények összeütköztetésével hallatlanul izgalmassá tette művét, a szélesebb körökben ismeretlen nézetek bemutatása rendkívüli mértékben tágíthatja látókörünket, a közérthetőség ugyancsak a javára vall, mindemellett mondandóját imitt-amott tudománytörténeti érdekességekkel fűszerezte meg. Bravó! Ezt nevezem én szép felhozásnak!

triceratops_koponya_korai_emlosok_mark_hallett.jpg

A földtörténeti közép- és újkor határát jelölő tömeges kihalás nyitotta meg az utat az emlősök tündöklése előtt (Mark Hallett illusztrációja)

sudan_vadorokkel_georgina_goodwin.jpg

Sudan, az utolsó (azóta sajnos elpusztult) hím szélesszájú orrszarvú fegyveres vadőrök kíséretében (Georgina Goodwin fényképe)

Úgy fest egyébként, hogy a régmúlt nagy kataklizmái ismét előtérbe kerültek – mint azt nemrég a The Hollywood Reporter, illetve a Deadline virtuális hasábjain közhírré tették, a méltán népszerű, modern klasszikussá vált Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs) alkotói jelenleg a beszédes című Surviving Earth nyolc részesre tervezett dokumentumfilm-sorozaton dolgoznak. Vigyázó szemetek rájuk vessétek!

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

Köszönöm szépen a Park Könyvkiadónak a bemutatóra felajánlott példányt! A könyv profilja ide kattintva érhető el.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

Christian Jégou honlapja

Mark Witton blogja

Franz Anthony weboldala

Julio Lacerda DeviantArt-profilja

Victor Leshyk online galériája

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5117931403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása