A Kőzetek Naplója

Íme Nun cho ga, a kis mamutborjú, aki elbűvölte a világot

2022. július 14. - Fejes Valentin

Csupán egy hónapja kezdett el dolgozni a Treadstone Gold társaságnál Travis Delawski, máris világraszóló felfedezést tett: igaz, ezt aligha sejthette, mikor markolójának kanala valami szokatlanba ütközött. „Biztos egy bölény koponyája lesz az!” – gondolta, ám néhány perc múlva be kellett látnia, hatalmasat tévedett. 2022. június 21-e később sokak számára bizonyult sorsdöntő napnak.

_fb_nun_cho_ga.jpg

Bányászunk a csodálkozásából felocsúdva, kézi adóvevőjéhez kapva hamar értesítette felettesét a különös fejleményekről. A cég tulajdonosa, Brian McCaughan (kinek családja szoros viszonyt alakított ki az őslénykutatókkal) azonnal leállította a munkálatokat, majd e-mailt írt kedves ismerősének, üzenetéhez pár fényképet is csatolva. Dr. Grant Zazula több órányi autóútra tartózkodott az események sűrűjétől, így egy ideig csak a távolból tudott segítséget nyújtani a kollégáinak, főleg telefonhívások intézésével. A körülményes feltárás terhe ezúttal a Yukon Geological Survey, illetve a University of Calgary munkatársaira hárult. Sietségükre a természet adott nyomós okot: az erősen fújó szelek sötét fellegeket sodortak magukkal, kisvártatva tomboló vihar tört ki, heves esőzéssel és mennydörgésekkel kísérve. Ha nincs a sürgős közbeavatkozás, akkor ez a fantasztikus lelet bizonyára örökre odavész.

eureka_creek_yukon_onkormanyzata.jpg

A világraszóló felfedezés helyszíne (fotó: Yukon önkormányzata)

travis_es_a_mamutborju_treadstone_gold.jpg

Travis Delawski és ritka fogása (fénykép: Treadstone Gold)

De mire akadtak pontosan a zord kanadai vidéken? A paleontológusok Eureka Creek térségében, Dawson City városától délre az észak-amerikai kontinens területéről valaha előkerült legteljesebb mamutborjú maradványait szabadították ki az örökfagy fogságából – a fülek, a farok, az ormány, gyapjúfoszlányok, továbbá a pataszerű körmöcskék a lábakon mind kivételes épségükben maradtak fenn az utókornak. Mivel a Tr’ondëk Hwëch’in törzs földjén bukkantak rá a mumifikálódott tetemre, ezért e népcsoport bölcsei keresztelhették el az állatot: a kevésbé fantáziadús Nun cho ga nevet adták a kis ormányosnak, ami azt jelenti magyarul, hogy „nagyra nőtt állatkölyök”.

nun_cho_ga_yukon_onkormanyzata.jpg

Íme, itt van Nun cho ga! (fotó: Yukon önkormányzata)

gyules_yukon_onkormanyzata.jpg

Összegyűltek a mumifikálódott tetem körül (fénykép: Yukon önkormányzata)

Számos dologra sikerült fényt deríteni az előzetes vizsgálatok során. Nun cho ga nőstény volt, 1,4 méter hosszú, gyomortartalma alapján fűféléket legelészhetett utoljára. 30 ezer évvel ezelőtt, egyhónapos korában pusztulhatott el, végzetét valószínűleg saját óvatlansága okozhatta. Talán elkóborolt a mamájától, túl messzire merészkedett a közeli tó partjánál, aztán a süppedős sár sebtében elnyelte szegénykét. Szomszédságában vadlovak, barlangi oroszlánok, valamint sztyeppi bölények élhettek.

nun_cho_ga_pecsics_tibor.jpg

Nun cho ga felfedezőúton (Pecsics Tibor illusztrációja)

A felettébb ígéretesnek mutatkozó lelőhelyen egész nyáron folytatják az ásatásokat. Egy héttel a rendkívüli esetet követően újabb kövületeket, többek között különböző növényevők csontjait, földimókusfészkeket, továbbá egy eddig beazonosítatlan húsevő koponyájának töredékeit hozták a felszínre. A hányattatott sorsú mamutborjú megtalálásának kalandos története szép példája annak, mikor az egymással jó kapcsolatot ápoló, a közös céltól vezérelt emberek együttműködése gyors, hathatós, egyszersmind szakszerű intézkedést eredményez.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Pecsics Tibor DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2717879993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása