Fejezetek a Kőzetek Naplójából

A rejtőzködés nagymestere lehetett a kis dinoszaurusz

2021. május 06. 16:00 - Fejes Valentin

1996. október 18-án az őslénytan egyik legnagyobb szakmai társasága, a Society of Vertebrate Paleontology tartotta meg évente ülésező konferenciáját az Amerikai Természettudományi Múzeum épületében. Az összegyűltek valósággal megrökönyödtek azon, amit Philip Currie és Csen Pejcsi fényképein láttak: egy dinoszaurusz megkövesedett maradványának látványa tárult szemük elé, melyen tisztán kivehetőek voltak az egykor az állat testét takaró kezdetleges tollak.

sinosauropteryx_2017_fb.jpg

A hír hamar bejárta az egész világot, a XX. század egyik legnagyobb felfedezésének kikiáltott szenzáció másnap a The New York Times címlapján díszelgett. A Sinosauropteryx prima annak idején kétségkívül felkavarta a rég letűnt élet rejtélyeit kutató tudomány állóvizét, ám a fajjal kapcsolatos friss beszámolóknak köszönhetően ismét a figyelem középpontjába került.

sinosauropteryx-kovuletek_jakob_vinther_fiann_smithwick.jpg

Két Sinosauropteryx prima-példány kiválóan megőrződött fosszíliái (Jakob Vinther fényképe Fiann Smithwick ábrájával)

Fiann Smithwick és Jakob Vinther, a University of Bristol munkatársai kollégáikkal karöltve a Current Biology virtuális hasábjain tették közzé munkájukat egy szabadon hozzáférhető tanulmány képében. A kicsiny ragadozóhoz tartozó három, a világon valaha talált talán legjobb megtartású kövületekről fotókat készítettek, majd ezeket figyelték meg alaposabban. Később háromdimenziós modelleket is készítettek, azokat pedig különböző környezetbe helyezték annak érdekében, hogy válaszokat kaphassanak kérdéseikre. Pár éve, 2010-ben az úgynevezett melanoszómák tanulmányozásával nagy valószínűséggel tudták meghatározni a mintegy 130 millió évvel ezelőtt, a kora kréta alatt élt teremtmény sűrű tollbundájának színeit, ezúttal viszont még több részletre derült fény ennek kapcsán. Míg hosszú farkának gyűrűivel a madagaszkári kattákra emlékeztethet bennünket, addig pofájának álarcával egy prehisztorikus mosómedve benyomását keltheti a felületes szemlélőben.

sinosauropteryx-fossziliak_kozelrol_jakob_vinther_fiann_smithwick.jpg

A Sinosauropteryx testének színmintáiról is újabb részletekre derülhetett fény (Jakob Vinther fényképe Fiann Smithwick ábrájával)

Az őslény feltételezett életmódjáról hozott korábbi elképzelések a nemrég levont következtetések tükrében megcáfolódni látszanak. A sötétebb, vöröses-narancsos árnyalatok és a világosabb részek között éles a kontraszt – ha valóban a sötétebb helyeket részesítették volna előnyben, ahogyan azt régebben hitték, a színeknél fokozatos átmenet lenne megfigyelhető. A mai Kína északkeleti térségében a Sinosauropteryx a napsütötte, nyílt vidékeken tölthette mindennapjait, ahol testének sajátságos mintázata szinte láthatatlanná tehette a rá leselkedő húsevők és a potenciális zsákmányállatok számára egyaránt. A néhai Jehol-bióta életközösségének otthont adó területet legtöbben sűrű erdőségként ismerik, de a jelek szerint a tájat néhol kietlennek tűnő, gyérebb növényzetű vidékek is tarkíthatták.

sinosauropteryx_bob_nicholls.jpg

Az alig másfél méter hosszú dinoszaurusz étlapján főként kisebb gerincesek szerepelhettek (Bob Nicholls illusztrációja)

Mary Schweitzer, a North Carolina State University specialistája kétkedve fogadta az eredményeket, legfőképp az alkalmazott módszereket illette kritikával. Bírálatában több pontot fogalmazott meg, egy közülük különösen elgondolkodtató lehet: mivel a kutatók nem kaptak rá engedélyt, hogy mintákat vehessenek a fosszíliákból, így egyetlen kémiai eljárással sem tudták bizonyítani igazukat. „Amik a képeinken tisztán kivehetőek, magukért beszélnek.” – nyilatkozott szűkszavúan a visszajelzésre Vinther.

A cikk eredetileg 2017. október 31-én jelent meg.

A szöveg forrásai:

Bob Nicholls honlapja és Facebook-oldala

_png_fejezetek_a_kozetek_naplojabol_tamogato_gomb.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3516416124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása