A Kőzetek Naplója

Osztozni kényszerül trónján a zsarnokgyíkok királya?

2024. január 25. - Fejes Valentin

Két ujjban végződő, nevetségesen aprócska mellső végtagok, csontroppantó erejű, borotvaéles fogakkal teletűzdelt állkapcsok és tekintélyt parancsoló méretek – alig akadhat olyan ember a világon, akiknek fejében a Tyrannosaurus rex neve hallatán ne rajzolódna ki e jól ismert kép a késő kréta rettegett ragadozójáról. Közel 120 év után azonban a zsarnokgyíkok koronázatlan királyának egyeduralma megrendülni látszik…

_fb_uj_tyrannosaurus_mcraeensis.jpg

A Rio Grande szomszédságában fekvő Elephant Butte környékéről sokáig csupán töredékes kövületekre bukkantak, így a térség messze elkerülte a paleontológusok figyelmét. 1983-ban viszont az Új-Mexikói Természettudományi Múzeum munkatársa, Dave Gilette egy hatalmas húsevő dinoszaurusz maradványait tárta fel a meglehetősen kietlen vidéken. Vajon melyik fenevadhoz tartozhattak a megkövesedett csontok? Jelentősége ellenére kollégái keveset foglalkoztak a felfedezéssel, a felületes beazonosítást követően a Tyrannosaurus rexhez társították a kissé szegényes leletanyagot, melyet harminc évvel később Dr. Sebastian Dalman kollégáival karöltve vizsgált felül alaposabban.

elephant_butte_dr_spencer_lucas.jpg

Elephant Butte (fotó: Dr. Spencer Lucas)

Kutatásuk eredményei nemrég láttak napvilágot: a 12 méter hosszú, 8 tonnás szörnyeteget új fajként írták le a kevésbé fantáziadús Tyrannosaurus mcraeensis néven. Természetesen rögtön akadtak kételkedők, ám a Scientific Reports által publikált tudományos dolgozat szerzői több megalapozottnak tűnő érvelésükre támaszkodva magabiztosan állnak ki elméletük helyessége mellett. Egyrészt a jelentéktelennek ítélt csonttani különbségek bizonyos fosszíliák esetében egészen szembeötlőek (az alsó állkapocs például kevésbé robosztus, vonala egyenes, emellett hiányoznak a szemek fölötti kisebb kinövések), másfelől a kormeghatározás alapján ez az állat körülbelül 5–7 millió évvel korábban, hozzávetőlegesen 71–73 millió éve élt, harmadszor pedig Új-Mexikó nyugati része eléggé kívül esik az eddigi lelőhelyek (Montana, Wyoming, illetve Dél-Dakota államok) köréből.

t_mac_t_rex_kovuletek_dr_sebastian_dalman_tarsai.jpg

A Tyrannosaurus mcraeensis (világosabb) és a Tyrannosaurus rex (sötétebb) kövületei (kép forrása: Dr. Sebastian Dalman & társai)

Bár a T. rex a legtöbbet tanulmányozott őslény valaha, eredetét a mai napig homály fedi – a nemzetközi csapat munkája ebben a tekintetben szintén fordulatot hozhatott. Mivel legközelebbi rokonai Ázsiából származnak (míg a Tarbosaurus bataar a mongóliai Góbi-sivatagból, addig a Zhuchengtyrannus magnus Észak-Kínából ismert), ezért jó ideig tartotta magát az elképzelés, miszerint az uralkodói vérvonal innen ered, de a friss fejlemények tükrében a Tyrannosaurini klád bölcsője talán Észak-Amerikában ringhatott. Akkoriban sekély beltenger osztotta ketté a földrészt, a Tyrannosaurus mcraeensis a keletre eső Laramidia déli csücskét népesítette be. Itt a növényevők kortársaikhoz képest sokkal nagyobbra nőttek, velük lépést tartva válhattak a tyrannoszauruszok is idővel óriásokká.

tyrannosaurus_mcraeensis_sergey_krasovskiy.jpg

Egy Sierraceratops turneri a háttérben feszülten figyeli a színről távozó Tyrannosaurus mcraeensis minden lépését (Sergey Krasovskiy illusztrációja)

A történetnek ezen a ponton még koránt sincs vége, hiszen a Texas területéről érkezett újabb híradás tovább bogozhatja a családi szálakat…

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Sergey Krasovskiy DeviantArt-oldala

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8818310657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása