A Kőzetek Naplója

Fény derült a kis ichthyoszaurusz utolsó vacsorájára

2021. május 08. - Fejes Valentin

Ahogy az számtalanszor bebizonyosodott az utóbbi évek során, a múzeumok raktáraiban található leletanyag sokszor szolgálhat kellemes meglepetésekkel az íratlan múltat kutatók számára – gyakran teljesen új fajokat fedeznek fel vagy épp az ősállatok életének egy mindaddig ismeretlen részletére derülhet fény az ottani maradványok tüzetesebb tanulmányozásával. Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem munkatársa kollégáival egy kisméretű ichthyoszaurusz csaknem hiánytalan csontvázát vizsgálta meg, munkájuk eredményeit pedig a Historical Biology tette közzé az elmúlt napokban.

_fb_uj_fiatal_ichthyoszaurusz.jpg

 Fiatal ichthyoszaurusz (Esther van Hulsen illusztrációja)

Az idehaza régebben halgyíkokként emlegetett teremtmények tökéletesen alkalmazkodtak a tengeri életmódhoz: áramvonalas testükkel, lapátszerű végtagjaikkal és félhold alakú farokúszójukkal szelték a habokat, így nem csoda, ha rájuk pillantva a delfinekre, esetleg a cápákra gondol elsőként az ember. Fosszíliáikkal szerte a világon találkoztak a szakértők, melyek a felnőtteken kívül meg nem született vagy épphogy csak a világra jött ivadékokhoz tartoztak. Mivel ezek többnyire rossz megtartásúak, a Lapworth Földtani Múzeum egyik fiókjában sokáig figyelmen kívül hagyott egyed különlegesnek bizonyult – mint utóbb kiderült, több szempontból is.

cryopterygius_kristiansenae_esther_van_hulsen.jpg

Az ichthyoszauruszok elevenszülők voltak – a képen egy Cryopterygius kristiansenae néz anyai örömök elé (Esther van Hulsen illusztrációja)

Az orrától a farka végéig körülbelül hetven centiméteres őslényt a koponya jellegzetességei alapján az Ichthyosaurus communis példányaként sikerült beazonosítani. A jelek szerint a csontosodás folyamata nem ment végbe teljesen, ezért biztosak lehetünk benne, hogy egy növésben lévő kölyök pusztult el annak idején.

dean_a_fiatal_ichthyoszaurusz_dean_lomax.jpg

Dean Lomax a fiatal ichthyoszaurusz kövületével (fénykép: Dean Lomax)

Bordái között, a gyomor tájékán apró, karomszerű képletekre bukkantak, amik az utolsó vacsorája bizonyítékainak tekinthetők: ezek egykor kalmárok karjain helyezkedtek el, e puhatestűek segítségükkel még biztosabban ragadhatták meg zsákmányukat. Egy korábbi tanulmányban más halgyíkok kapcsán ettől eltérő jelenségről számoltak be – a Stenopterygius esetében például az utódok kezdetben kizárólag halakon éltek, majd később áttértek a fejlábúak fogyasztására.

kalmarra_vadaszo_halgyik_julian_kiely.jpg

Így vadászhatott az Ichthyosaurus communis-kölyök (Julian Kiely munkája)

A kövület kora, illetve megtalálásának helye sajnálatos módon nem került feltüntetésre korábban, így ezek meghatározása ugyancsak a kutatásban részt vevők feladatává vált, ehhez Ian Boomer és Philip Copestake segítségét vették igénybe. Előbbiről a jellegzetes mikrofosszíliák árulkodtak: a fiatal ichthyoszaurusz 199–200 millió évvel ezelőtt élhetett. Maga a maradvány talán Gloucestershire környékéről származhat, ezzel kapcsolatban azonban nincs teljes egyetértés, hiszen az alsó jurából származó kőzetek nagyon gyakoriak az Egyesült Királyság területén.

A cikk eredetileg 2017. november 12-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Esther van Hulsen DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr10016416334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása