A Kőzetek Naplója

Első ízben bukkantak rá a bizarr tengeri őshüllő koponyájára

2021. május 25. - Fejes Valentin

Jelen tudásunk alapján a perm–triász határán, hozzávetőlegesen 252 millió évvel ezelőtt bekövetkezett Nagy Kihalás volt a bolygónk élővilágát sújtó katasztrofális események közül a legpusztítóbb. Ennek ellenére viszonylag minden hamar visszazökkent a régi kerékvágásba: a mezozoikum hajnalán olyan létformák jelentek meg, melyekhez foghatókat azóta sem hordott hátán a Föld. Ilyenek például az eddig kizárólag Kínából ismert Hupehsuchia rend képviselői.

eretmorhipis_fb.jpg

Partra kikászálódott Eretmorhipis (Joschua Knüppe illusztrációja)

E bizarr tengeri őshüllők csoportjába tartozott az Eretmorhipis carrolldongi – bár megkövesedett maradványaival már korábban is találkoztak a kutatók, koponyájára csak a legutóbbi ásatások alkalmával bukkantak rá az ország középső-keleti részén található Hupej tartomány területén. A kövületeket Lung Cseng vette tüzetesebb vizsgálatok alá munkatársaival karöltve. Tanulmányuk eredményei meglepő részleteket árulhattak el a körülbelül hetven centiméter hosszú teremtmény életmódjáról.

eretmorhipis_carrolldongi_kovulet_es_rekonstrukcio_lung_cseng_tarsai.jpg

Az Eretmorhipis carrolldongi fosszíliája és csontvázának rekonstrukciós rajza (kép forrása: Lung Cseng & társai)

Széles, a kacsacsőrű emlőséhez (Ornithorhynchus anatinus) hasonló állkapcsa oldalain valószínűleg érzékelők helyezkedhettek el – mivel aprócska szemeinek aligha vehette hasznát, a vadászat során inkább ezekre hagyatkozhatott. A szakértők elmondása szerint főképp kisebb gerinctelenekkel táplálkozhatott. Az Eretmorhipis hosszú, oldalról lapított farkával, valamint lapátszerű végtajaival hajtotta előre magát a vízben, a hátán végigfutó csontlemezek pedig az állat védelmét szolgálhatták. Közeli rokonságát az ichthyoszauruszok (idehaza meghonosodott nevükön halgyíkok) népes táborához fűzhetik szorosabb szálak.

eretmorhipis_csunszook_csoi.png

Csünszöok Csoi illusztrációja a különös szerzetről

A paleontológusok a Scientific Reports virtuális hasábjain tették közzé tudományos dolgozatukat az elmúlt hetekben.

A cikk eredetileg 2019. április 04-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Csünszöok Csoi DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6716422890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása