A Kőzetek Naplója

Az Ezeréves Sólyomról nevezték el a bizarr ízeltlábút

2021. június 02. - Fejes Valentin

Mintegy negyven kilométerre a világhírű Burgess-palától a Royal Ontario Museum szervezte ásatáson részt vevők rendkívüli felfedezést tettek: a hírhedt Anomalocaris unokaöccsének fosszíliáira bukkantak. Páncéljának alakja a Csillagok háborúja-filmek közkedvelt űrhajóját, az Ezeréves Sólymot juttatta a kutatók eszébe.

cambroraster_fb.jpg

Cambroraster falcatus (Christian M. illusztrációja)

A Cambroraster falcatus megkövesedett maradványaival először 2002-ben találkoztak a kanadai Kootenay Nemzeti Park területén. A leletanyag azóta több száz másik, gyakran jó megtartású kövülettel gyarapodott – ez nagyban növelte az eset jelentőségét, hiszen a Radiodonta rend képviselői egyébként ritka jelenségnek számítanak. A bizarr ízeltlábú kifejlett példányai a harminc centiméteres hosszúságot érhették el.

a_cambroraster_pancelja_andrew_gregg_red_trillium_films.jpg

A kézben tartott kőzettömbben tisztán látszik a jellegzetes formájú páncél (fotó: Andrew Gregg & Red Trillium Films)

a_cambroraster_kovulete_jean-bernard_caron.jpg

Néhány fosszílián a szemek és az uszonyok is kivehetők (fénykép: Jean-Bernard Caron)

Hozzávetőlegesen 506 millió év távlatából különösen nehéz megmondani, miként tengethette mindennapjait a kambrium idejében élt őslény, ám a szerencsés körülményeknek köszönhetően a szakértők ezúttal meglehetősen pontos következtetéseket tudtak levonni. A Cambroraster nagy valószínűséggel a tengerfenék közelében leshetett prédára, mozgékony csápjai segítségével az aljzatban megbúvó, nála kisebb állatokat ragadhatta el.

cambroraster_falcatus_lars_fields.jpg

Lars Fields illusztrációja az Anomalocaris unokaöccséről

Ebben a rövid videóban szemtanúi lehetünk a kutatók munkájának, emellett gyönyörködhetünk a Cambroraster digitális rekonstrukciójában

A kutatásról, illetve annak részleteiről bővebben a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences által közzétett tanulmányban olvashatunk.

A cikk eredetileg 2019. augusztus 05-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1416424276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása