A Kőzetek Naplója

Tizenkét újabb őslénytani felfedezés 2019-ből

Röviden mindarról, ami idén a blogon kimaradt

2021. december 28. - Fejes Valentin

Hihetetlen, milyen gyorsan repül az idő! Mintha csak tegnap lett volna, hogy elkezdtem szerkeszteni a 2018-as összefoglalót, erre tessék, megint nyakunkon a szilveszter! Ismét mozgalmas esztendőt zárhatunk: most sem volt hiány jelentős felfedezésekből, ám sajnos nem mindegyikről sikerült külön bejegyzést írnom... Ezekből a kimaradt fejleményekből merítve állítottam össze egy remélhetőleg színesre sikeredett válogatást. Búcsúztassuk eme rövid hírekkel az óévet!

uj_a_kozetek_naploja_2019-es_osszefoglalo_fb.jpg

Az űrhajófogú cápa

Mi a közös egy cápában, a T. rexben és a ’80-as évek egyik kultikus videojátékában? A kérdés ezúttal korántsem költői, de még csak nem is egy rossz vicc kezdete – az összekötő kapcsot ezúttal a Galagadon nordquistae jelenti.

galagadon_nordquistae_velizar_simeonovski.jpg

Galagadon nordquistae (Velizar Simeonovski illusztrációja)

Maradványaira „Sue”, a híres T. rex-példány csontváza mellett akadtak rá. Fogai a mára klasszikussá vált árkádjáték, a Galaga űrhajóját juttatta a tudósok eszébe: így kapta meg végül a dajkacápa-alakúak rendjének (Orectolobiformes) kihalt tagja nemzetségének nevét.

A tanulmányt a Journal of Paleontology publikálta 2019. január 22-én.

Velizar Simeonovski honlapja

 

Szörnyű kínoktól szenvedhetett a teknős-előd

Csontrák, pontosabban periosteal osteosarcoma jeleit mutatták ki egy Pappochelys rosinae combcsontján, ami jelenleg a legkorábbi példa a magzatburkosok (Amniota) körében. A betegség egyébként bennünket ugyanúgy sújthat – az esetről összeállított tudományos dolgozat társszerzője, Patrick Asbach berlini radiológus szerint évente 800–900 embert érinthet ez a probléma az Egyesült Államokban.

pappochelys_rosinae_brian_engh.jpg

Pappochelys rosinae-család (Brian Engh illusztrációja)

A paleontológusok a teknősök egyik lehetséges elődjét látják a 240 millió éve élt őslényben. Kövületeit Németországban, Stuttgart térségében tárták fel 2008-ban.

A tanulmányt a JAMA Oncology publikálta 2019. február 07-én.

Brian Engh weboldala

 

Szenzációs bejelentés Kínából

Dr. Tungcsing Fu kollégái társaságában páratlanul gazdag lelőhelyet fedezett fel Hupej tartományban, a Tansuj folyó mentén. A területen többek között medúzák, ízeltlábúak és férgek tengették mindennapjaikat 518 millió évvel ezelőtt.

kora_kambriumi_eletkep_dr_tungcsing_fu_tarsai.jpg

Kora kambriumi életkép (illusztráció forrása: Dr. Tungcsing Fu & társai)

A valóban ritkaságszámba menő fosszíliákon a lágy részek (szemek, kopoltyúk) lenyomatai tisztán kivehetők. A kis híján négyezer egyedet a szakértők százegy különböző fajhoz sorolták, ezekből ötvenhárom nagy valószínűséggel a korábban ismeretlenek táborát fogja gyarapítani.

A tanulmányt a Science publikálta 2019. március 22-én.

 

Iä! Iä! Sollasina fthagn!

Az angliai Herefordshire megyében találtak rá a Sollasina cthulhu mintegy 430 millió éves, a szilur idejéből való fosszíliáira. Faji elnevezése a lovecrafti univerzum ikonikus alakjára, Cthulhura utal, bár a különös teremtmény legfeljebb hosszúkás lábai miatt hasonlíthat valamelyest a rettenetes erejű, általában polipfejjel ábrázolt Mérhetetlen Vénre.

sollasina_cthulhu_elissa_martin.jpg

Sollasina cthulhu (Elissa Martin illusztrációja)

A kivételes leletekről komputertomográfos felvételeket készítettek – ahogy arra később fény derült, a tüskésbőrűekre jellemző csőhálózat, az úgynevezett vízedényrendszer részben fennmaradt. Kinézete ellenére a Sollasina a tengeri uborkákkal áll szorosabb rokonságban.

A tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences publikálta 2019. április 10-én.

 

Élettől nyüzsgött „a texasi Serengeti”

Ormányosok (Blancotherium), orrszarvúak, tevék, lovak, kutyafélék, sőt, aligátorok, továbbá fura fejdíszt viselő antilopok népesítették be Texas állam déli részét a miocén alatt, úgy 11–12 millió éve. A manapság eléggé barátságtalan vidék akkoriban az afrikai Serengetire emlékeztetett éghajlatával, illetve növénytakarójával.

texasi_serengeti_jay_matternes.jpg

„A texasi Serengeti” (Jay Matternes illusztrációja)

Az 1930-as, ’40-es évek során begyűjtött leletanyagot Dr. Steven May (University of Texas, Austin) tanulmányozta tüzetesebben. A kutatók számára rendkívül gyümölcsöző ásatások Beeville városánál folytak.

A tanulmányt a Palaeontologia Electronica publikálta 2019. áprilisban.

 

A rákfélék különce

Hatalmas szemeihez képest aprócska ollóival és diszkosz alakú testével a Callichimaera perplexa minden bizonnyal a valaha élt legbizarrabb rákféle volt. A kifejlett példányok döbbenetes módon a kizárólag lárváknál előforduló ismertetőjegyeket szintúgy magukon viselték.

callichimaera_perplexa_oksana_vernygora.jpg

Callichimaera perplexa (Oksana Vernygora illusztrációja)

Megkövesedett maradványaira pillantva Dr. Javier Luque kezdetben valamiféle pókszabásúnak hitte a szokatlan ízeltlábút. A Callichimaera két pár ellaposodott, evezőszerű végtagja segítségével úszhatott a tengerek vizében a középső krétában, 95 millió évvel ezelőtt.

A tanulmányt a Science Advances publikálta 2019. április 24-én.

 

A népszerű szerző szárnyas szörnyetegei

Úgy tűnik, továbbra sem csillapodik a világszerte tomboló Trónok harca-láz: Rodrigo Pêgas kollégáival Targaryendraco wiedenrothira keresztelte át a sokáig tévesen az Ornithocheirus nemzetséghez sorolt pteroszauruszfajt. A repülő őshüllő kövületeire Észak-Németországban lelt rá Kurt Weidenroth amatőr gyűjtő 1984-ben a kora krétából származó, 130 millió éves kőzetrétegekben.

targaryendraco_wiedenrothi_vitor_silva.jpg

Targaryendraco wiedenrothi (Vitor Silva illusztrációja)

Ugyancsak a George R. R. Martin nevével fémjelzett sorozat ihlette a Targaryendraconia klád létrehozását, amibe a Targaryendraco mellett közeli rokonait vették bele. Széles körben elterjedt csoportról beszélhetünk, mivel számos más országban (Brazíliában, Angliában, Ausztráliában) találkoztak már képviselőik fosszilis csontjaival.

A tanulmányt a Historical Biology publikálta 2019. november 18-án.

Vitor Silva DeviantArt-profilja

 

Tetvek gyötörhették a dinoszauruszokat

Tetvek tehettek kárt azokban a dinoszaurusz-tollakban, melyeket gyanta ejtett fogságba hozzávetőlegesen 99 millió éve. A Hukawng-völgyben, Noije Bum falvánál felfedezett bosszantó apróságokat Tajping Kao vette górcső alá munkatársaival karöltve.

mesophthirus_engeli_tajping_kao_tarsai.jpg

Két Mesophthirus engeli (illusztráció forrása: Tajping Kao & társai)

A tudósok összesen tíz, alig észrevehető (csupán 0,2 milliméter hosszú) nimfát találtak a borostyánokat vizsgálva. A Mesophthirus engeli karmokban végződő, kapaszkodásra kiválóan alkalmas lábaival tökéletesen betölthette az efféle paraziták szerepét.

A tanulmányt a Nature Communications publikálta 2019. december 10-én.

 

Az ősmadár új ruhája

Brit és német őslénykutatók jöhettek rá arra, hogy milyen színekben pompázhatott egykor az Eocoracias brachyptera tollazata. A szakértők elmondásuk alapján jól el tudták különíteni a kékért felelős melanoszómákat a feketét, barnát, vörösesbarnát vagy szürkét eredményező festékanyagoktól.

eocoracias_brachyptera_marta_zaher.jpg

Eocoracias brachyptera (Marta Zaher)

A paleontológusok munkájukkal áttörő eredményeket értek el, hiszen ilyesmire ezt megelőzően nem akadt példa. A prehisztorikus szalakótaféle 48 millió évvel ezelőtt, az eocén idején szárnyalt a németországi Messel néhai erdeiben.

A tanulmányt a Journal of the Royal Society Interface publikálta 2019. június 26-án.

 

Gyíkok és kígyók közt félúton

Újabb adalékokkal gyarapította a kígyók törzsfejlődésével kapcsolatos tudásunkat a Najash rionegrina jó megtartású maradványain végzett friss kutatás. A hüllő a fejlemények tükrében igazi átmeneti formának tekinthető.

najash_rionegrina_raul_o_gomez.jpg

Najash rionegrina (Raúl O. Gómez illusztrációja)

Bár nyúlánk testével kétségtelenül egy kígyó benyomását keltheti a felületes szemlélőkben, a Najash hátsó végtagjai még nem csökevényesedtek el teljes mértékben, emellett rendelkezett a gyíkoknál szintén megtalálható pofacsontokkal, illetve az övékéhez hasonló felépítésű középfüllel. A mai Patagónia területén nézett zsákmány után csaknem 100 millió éve.

A tanulmányt a Science Advances publikálta 2019. november 20-án.

 

Bogarak tölthették be a méhek szerepét

A marókafélékhez (Mordellidae család) tartozó bogarak végezhették el a beporzás feladatát jóval a méhek feltűnése előtt. A jelenségre közel 99 millió éves mianmari borostyánok szolgálhatnak közvetlen bizonyítékok gyanánt.

angimordella_burmitina_ting-hau_jang.jpg

Egy pár Angimordella burmitina porozza be a virágokat (Ting-hau Jang illusztrációja)

A megkövesedett gyantákat alaposabban szemügyre vevő nemzetközi csapat az Angimordella burmitina nevet adta az újonnan leírt rovaroknak. A szőrszálaikra tapadt pollenszemcséken kívül például jellegzetes szájszervük utalhat különleges életmódjukra.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences publikálta 2019. december 03-án.

 

A karbon erdeinek törpe sárkánya

Richard Lund (Carnegie Museum) bukkant rá a Carbonodraco lundi kövületére egy, a XIX. század óta működő szénbánya szomszédságában. Koponyája, valamint csontvázának elülső fele 1972-ben került elő.

carbonodraco_lundi_henry_sharpe.jpg

Carbonodraco lundi (Henry Sharpe illusztrációja)

A Carbonodraco körülbelül 306–310 millió éve népesítette be az Ohio állambeli Linton környékét. A huszonöt centiméteres hosszúságot érhette el, hegyes fogaival a kisebb ízeltlábúak páncélját roppanthatta szét. A Parareptilia alosztály eddig ismert legősibb képviselőjeként tartják számon.

A tanulmányt a Royal Society Open Science publikálta 2019. november 27-én.

Henry Sharpe DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

Kíváncsian várom, miket tartogat számunkra 2020! Tartsatok velem jövőre is, és éljük meg együtt a rég letűnt világ csodáit! Előre a múltba!

A cikk eredetileg 2019. december 30-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4716428840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása