A Kőzetek Naplója

Opalizálódott dinócsontokat találtak egy ausztrál bánya mélyén

2021. június 04. - Fejes Valentin

Bob Foster ausztrál bányász annak idején jó okkal érezhette magát a szerencse fiának – 1986-ban összesen hatvan opalizálódott dinoszaurusz-csontra bukkant Lightning Ridge közelében, Sydney városától körülbelül 450 mérföldre északnyugatra. A néhol kékes színekben pompázó, szemet gyönyörködtető fosszíliákat végül az Australian Opal Centre gyűjteményébe szállították, ahol a tudósok később tüzetesebben tanulmányozhatták azokat.

fostoria_fb.jpg

A nem mindennapi kövületeket Dr. Phil Bell, a University of New England paleontológusa és kollégái vizsgálták meg alaposabban, munkájuk eredményeit a Journal of Vertebrate Paleontology által publikált tudományos dolgozatban tették közzé. A maradványok egy felnőtt, valamint három fiatal példánytól származhatnak, egykori tulajdonosaikat pedig új, korábban ismeretlen fajhoz sorolták. A Fostoria dhimbangunmal a híres Iguanodon távoli rokona volt, a kifejlett egyedek teljes hossza az öt métert érhette el.

fostoria_dhimbangunmal_opalizalodott_labujjcsontja_robert_a_smith.jpg

Egy Fostoria dhimbangunmal opalizálódott lábujjcsontja (fénykép: Robert A. Smith)

fostoria_dhimbangunmal_james_kuether.jpg

Egy kisebb csordányi Fostoria dhimbangunmal (James Kuether illusztrációja)

A mintegy 100 millió évvel ezelőtt, a középső kréta idején élt állatok valószínűleg egy családba vagy csordába tartozhattak – a felfedezés épp ezért számít felettébb különlegesnek, hiszen ehhez hasonló, általában töredékes leletek korábban csupán magánosan elpusztult dinoszauruszoktól kerültek elő.

A cikk eredetileg 2019. augusztus 28-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

James Kuether honlapja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr116424782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása