A Kőzetek Naplója

Saját falánksága okozhatta a mohó halgyík vesztét

2021. június 21. - Fejes Valentin

Az ichthyoszauruszoktól származó, főképp Holzmaden területén előkerült különleges fosszíliákat már legalább kétszáz éve ismerjük. Bár a valóban párjukat ritkító kövületek gyakran addig ismeretlen részletekkel gyarapították e tengeri őshüllőkkel kapcsolatos tudásunkat, a közelmúltban egy, ezeknél talán még izgalmasabb – és jóval ritkább – felfedezés híre járta körbe a világot.

besanosaurus_fb.jpg

2010-ben, a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban a négy méter hosszú, az úgynevezett thalattoszauruszok közé tartozó Xinpusaurus xingyiensis megkövesedett csontjaira bukkantak a nála valamivel nagyobb Guizhouichthyosaurus gyomrának tájékán. A kivételes leletanyag szolgálhat az első szilárd bizonyítékként arra a feltevésre, miszerint halgyíkok is betölthették a csúcsragadozók szerepét a földtörténeti középkor hajnalán. A kutatók korábban, a fogak alakjából, illetve az állkapcsok felépítéséből csupán találgatásokba bocsátkozhattak a ragadozó teremtmények táplálkozási szokásait illetően.

a_xinpusaurus_maradvanyai_ta-jung_csiang_tarsai.jpg

A Xinpusaurus tetemének maradványai a Guizhouichthyosaurus gyomrának tájékán (kép forrása: Ta-Jung Csiang & társai)

Vajon mi történhetett körülbelül 240 millió évvel ezelőtt, a középső triász alatt? Mint azt a paleontológusok a tüzetesebb vizsgálatok után elárulták, a Guizhouichthyosaurus harapásának rettenetes erejével roppanthatta el áldozata gerincét, majd a tetemet szétszaggatva egészben nyelhette el a nagyobb falatokat – a Xinpusaurus letépett farkát kicsivel arrébb találták meg, koponyájára viszont nem akadtak rá. Mivel a zsákmány maradványain nem vehetők ki tisztán az emésztés nyomai, ezért könnyen lehet, hogy az ötméteres ichthyoszaurusz annak idején saját falánkságának áldozatává vált.

besanosaurus_fabio_manucci.jpg

A képen látható Besanosaurust a Guizhouichthyosaurus közeli rokonaként tartják számon (Fabio Manucci illusztrációja)

Az esetről összeállított tanulmány eredményeit az iScience szakmai folyóirat tette közzé.

A cikk eredetileg 2020. szeptember 26-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr7716427768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása