A Kőzetek Naplója

A T. rex rokonának maradványaira bukkantak Új-Mexikóban

2021. május 21. - Fejes Valentin

A tyrannoszauruszok (a Tyrannosauridae család tagjai) fejlett érzékszerveiknek köszönhetően a földtörténeti középkor végére csúcsragadozókká váltak a mai Észak-Amerika és Ázsia földjén. Kezdetleges képviselőiket egyelőre nem ismerjük túl jól, éppen ezért számít jelentősnek a maga nemében Andrew McDonald és Alton Dooley (Western Science Center), valamint Douglas Wolfe (Zuni Dinosaur Institute for Geosciences) közös munkája, melynek eredményeit a PeerJ publikálta az elmúlt napokban.

dynamoterror_fb.jpg

A paleontológusok még 2012 augusztusában, egy expedíció során bukkantak rá a húsevő őslény kövületeire Új-Mexikóban, az úgynevezett Menefee-formációhoz tartozó kőzetrétegekben. A fosszíliákra az ásatásokon önkéntesként részt vett Eric Gutierrez mellett Brian Watkins figyelt fel elsőként. A Dynamoterror dynastes szegényes leletanyagot hagyott maga után: a kutatóknak hosszú évekbe telt, mire a megfelelő helyükre illesztették a töredékeket, egykori tulajdonosuk pontosabb elhelyezése az élet nagy családfáján pedig még több időt vett igénybe.

dynamoterror_szkennelt_maradvanyai_mcdonald_tarsai.jpg

A Dynamoterror dynastes koponyatöredékének szkennelt, virtuális mása (kép: McDonald és társai)

Észak-Amerikát a késő krétában egy kiterjedt beltenger osztotta ketté az Appalachia és Laramidia nevezetű szigetkontinensekre, a Dynamoterror az utóbbi földrészt népesítette be. A szakértők becslése alapján akár a 9 méteres hosszúságot is elérhette, rokonaihoz hasonlóan a tápláléklánc csúcsán állhatott. Mintegy 80 millió évvel ezelőtt élhetett, szomszédságában kacsacsőrű, tülkös, továbbá páncélos dinoszauruszokat egyaránt találhatunk. Az utóbbiak közé tartozó Invictarx zephyriről (lásd a lenti képen) szintén a közelmúltban, alig két hónapja számoltak be a tudósítások.

dynamoterror_invictarx_brian_engh.jpg

Dynamoterror kontra Invictarx (Brian Engh illusztrációja)

A szakértők jó példával kívántak elöl járni, ezért a megkövesedett maradványokról készített digitális modelleket nemrég tették közzé a MorphoSource és a Sketchfab oldalakon. „Remélem, hogy az általunk tanúsított magatartás a jövőben általánossá válik majd. Nem akarjuk az elért eredményeket hétpecsétes titkokként kezelni, célunk az emberiség tudástárának bővítése.” – nyilatkozta Dooley.

A cikk eredetileg 2018. október 18-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Brian Engh honlapja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1616421950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása