A Kőzetek Naplója

Pandákkal rokon medve kövületeit találták meg hazánkban

2021. május 06. - Fejes Valentin

A ragadozó létére leginkább növényi koszton élő óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) napjaink egyik legnépszerűbb állata, a veszélyeztetett fajok ikonikussá vált alakja, egyben a medvefélék családján (Ursidae) belül elhelyezkedő Ailuropodinae alcsoport egyetlen fennmaradt tagja, aminek eredetéről manapság sincs teljes egyetértés.

miomaci_fb.jpg

A közel 750 ezer éve élt Ailuropoda baconi fogai ázsiai barlangokból kerültek elő, az Ailuropoda microta koponyája pedig legalább kétmillió éves. A később leírt fosszíliák ezekkel ellentétben európai gyökereket sejtetnek: néhány tudós a Kretzoiarctos beatrixot tekinti az óriáspanda legkorábbi felmenőjének, melynek megkövesedett maradványaira Spanyolország területén bukkantak rá mintegy 11,6 millió éves kőzetrétegekben. Friss fejlemények ugyancsak az öreg kontinensről való származás elméletét támaszthatják alá – a nyomok ezúttal Magyarországra vezettek.

oriaspanda_bocsaval_diana_silaraja.jpg

Óriáspanda bocsával (fotó: Diana Silaraja)

David Begun, a kanadai University of Toronto munkatársa Rudabánya mellett, egy orrszarvú lapockája alá szorulva talált meg több fogat és állkapocstöredéket, amik valaha egy példányhoz tartozhattak. A paleoantropológusban már első ránézésre megszületett egy halvány sejtés azok néhai tulajdonosával kapcsolatban, de a bizonyosság kedvéért mások véleményét is kikérte, mielőtt elhatározta volna magát. Louis de Bonis (University of Poitiers, Franciaország) és Juan Abella (State University Santa Elena Peninsula, Ecuador) nyújtottak számára segítséget a felismerésben, az esetről együttműködésük révén készült el a tudományos dolgozat. Tanulmányuk a kéthavonta frissülő Geobios szaklapban kapott megjelenést.

miomaci-kovuletek_01_louis_de_bonis_tarsai.jpg

miomaci-kovuletek_02_louis_de_bonis_tarsai.jpg

A Miomaci pannonicum kövületei (fényképek: Louis de Bonis és társai)

A Miomaci pannonicum a késő miocén alatt, hozzávetőlegesen 10 millió évvel ezelőtt népesítette be a vidéket többek között a lelőhelyet világszerte ismertté tevő Rudapithecus hungaricus emberszabású majom társaságában. A fogak alakját és szerkezetét, valamint a zománc felületét vették szemügyre, majd az eredményeket összehasonlították öt jelenkori medvéével. Mint kiderült, táplálkozási szokásai modern rokonaiéhoz képest alig különbözhettek: a Pannon-tó mocsaras környékén falhatta a vizet kedvelő, partmenti perjeféléket. Russel Ciochon (University of Iowa) elmondása alapján a Miomaci ugyan közel állhatott az óriáspandákhoz, mégsem kezelhető egyik közvetlen előjárójukként, fejlődési vonalaik minden bizonnyal a középső miocén során válhattak el egymástól. Kijelentését a fogazaton tett megfigyelésekre alapozza, mely állítása szerint kevésbé lehetett alkalmas az ellenállóbb növényi táplálék elfogyasztásához.

miomaci_pannonicum_fabrizio_de_rossi.jpg

Fabrizio De Rossi illusztrációja a Miomaciról

Körülbelül ötmillió éve teljesen megváltoztak az életkörülmények – a hőmérséklet csökkenésével a buja szubtrópusi erdőségek lassacskán teljesen eltűntek, néhai lakói örökre letűntek vagy továbbálltak a túlélés érdekében. A pandák ezáltal szorulhattak ki az európai földrészről, utolsó képviselőik végül a mai Kína bambuszrengetegeiben találtak menedékre.

A cikk eredetileg 2017. október 29-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Fabrizio De Rossi DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr116416092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2021.05.11. 00:50:50

Azért ,,Miomaci", mert ,,miocén maci"? És a wikipédia szerint tényleg :)
en.wikipedia.org/wiki/Miomaci

Fejes Valentin 2021.05.11. 00:52:17

@Fredddy: Igen! A következő részlet a tanulmányból való: "Derivation of the name: Miomaci is a combination of “Miocene” and “Maci” (pronounced matzee, as in “Matzo”), meaning “little bear” or “teddy bear” in Hungarian."
süti beállítások módosítása