Fejezetek a Kőzetek Naplójából

Nagy vándorutat tehettek meg az őserszényesek

2021. május 09. 08:00 - Fejes Valentin

A hosszú évmilliókon keresztül tartó elszigeteltségéből fakadóan meglehetősen fura teremtmények népesítették be a legkisebb földrészt néhány ezer éve – a komodói sárkányokhoz közel álló, sokak számára csak Megalaniaként ismert Varanus priscus és az erszényes oroszlán (Thylacoleo carnifex) a ragadozók táborát erősítették, a növényevők között pedig nagyra nőtt röpképtelen madarakat és olyan óriáskengurukat találhatunk, melyek az idő folyamán talán elvesztették az ugrálás képességét.

diprotodon_vandorlas_fb.jpg

Ugyancsak az utóbbi csoport ikonikus képviselőjének tekinthető a vombatok és koalák távoli rokonának tartott Diprotodon optatum. Kissé befelé forduló lábfejei és általános megjelenése egy otromba, esetlen jószág benyomását keltheti a legtöbbekben, holott az úgynevezett ausztráliai megafauna széles körben elterjedt tagja volt.

ausztral_megafauna_laurie_beirne.jpg

Az ausztrál megafauna néhány tagja (Laurie Beirne illusztrációja)

Hatalmas méreteiknek köszönhetően a felnőtt egyedeknek aligha kellett tartaniuk a húsevők támadásaitól – három és fél méteres testhosszuk, csaknem két méteres vállmagasságuk, valamint több tonnás súlyuk önmagában kedvét szeghette még a legelszántabb vadászoknak is. Annak ellenére, hogy megkövesedett maradványaikra a szigetország számos pontján bukkantak rá, a mai napig elég keveset tudunk egykori életmódjukról. Hogy választ kaphassanak kérdéseikre, Gilbert Price (a University of Queensland őslénykutatója) és társai egy hozzávetőlegesen 300 ezer éves Diprotodon-metszőfogból vettek mintákat. Ezek – az elefántok agyaraihoz hasonlóan – az állatok egész életében nőhettek, segítségükkel tépdeshették le a leveleket a fák ágairól. Maga a kövület a tagállam délkeleti részén elterülő Darling Downs lelőhelyről került elő.

diprotodon-fog_gilbert_price.jpg

Mintavétel a több százezer éves Diprotodon-metszőfogból (fénykép: Gilbert Price)

A fogakat tanulmányozva a tudósok értékes információkhoz juthatnak a régmúlt lényeivel kapcsolatban. A különböző módszerek alkalmazásával többek között fény derülhet azok táplálkozási szokásaira, a rokonsági kapcsolatokra, megállapíthatóak a nedves és száraz időszakok, sőt, még arról is árulkodhatnak, hogy néhai gazdájuk merre barangolt. Price csapatával az oxigén-, szén- és stroncium-izotópok arányát figyelte meg, a geokémiai nyomokból pedig nem várt következtetést vontak le. Az eredmények tükrében a Diprotodonok nagy valószínűséggel egy körülbelül 200 kilométeres távot tehettek meg északnyugat-délkelet irányban oda s vissza. Ehhez foghatóval az erszényesek között még nem találkoztak, e tekintetben sokkal inkább néhány afrikai patáshoz hasonlítanak. Gazellák, zebrák és gnúk szinte végeláthatatlan csordái ingáznak évente Kenya és Tanzánia között: a több millió példányt magába foglaló népes seregletet a jobb életkörülmények (a bőséges táplálékforrás mellett az elviselhetőbb klíma) hajtja előre a számos viszontagsággal járó megpróbáltatáson.

vonulo_diprotodonok_laurie_beirne.jpg

A vonuló Diprotodonok feltűnő jelenségnek számíthattak (Laurie Beirne illusztrációja)

Rod Wells, a Flinders University gerincesekre specializálódott paleontológusa elképesztőnek tartja a felfedezést, ugyanakkor szkeptikusan áll hozzá a dologhoz, hiszen véleménye szerint elméletük bizonyításához még több fosszilis bizonyítékra lenne szükség. Ha mégis igazuk lenne a későbbiekben, az azt jelentené, hogy a gigászi őserszényesek végleges eltűnése kihatással lehetett környezetük növény- és állatvilágára egyaránt. Mintegy 40–45 ezer éve bekövetkezett kihalásukban nagyobb szerepet játszhattak az éghajlati változások és közvetlen következményeik, semmint elődeink áldásosnak kevésbé nevezhető tevékenysége.

A cikk eredetileg 2017. november 12-én jelent meg.

A szöveg forrásai:

_png_fejezetek_a_kozetek_naplojabol_tamogato_gomb.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6916416424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása