A Kőzetek Naplója

Kikelésük után rögtön szárnyra kaphattak a pteroszauruszok

2021. május 30. - Fejes Valentin

A pteroszauruszokkal kapcsolatos kutatásokat rendkívüli érdeklődés övezi manapság: főképp a szaporodásukhoz, illetve az utódok gondozásához fűződő témák gerjesztenek heves vitákat. A felvetődő kérdésekre egy kínai lelőhelyen végzett feltárás szolgálhat válaszokkal.

pteroszaurusz_fiokak_fb.jpg

A Hamipterus tianshanensis kövületeire elsőként Hsziaolin Vang talált rá csapatával még 2014-ben az ország északnyugati részén, az alsó kréta idejéből származó kőzetrétegekben. E repülő őshüllők szárnyfesztávolságát 3,5 méterre becsülik, állkapcsaikban hegyes fogak tucatjai sorakoztak. Mindkét nem képviselőinél taréj húzódott végig a fej tetején, ami valószínűleg a hímek esetében volt nagyobb és színpompásabb. Közel negyven példány fosszíliája került elő öt évvel ezelőtt – a megkövesedett csontok mellett kivételes módon tojásokra is bukkantak. A leletanyag az évek múlásával egyre gazdagodott.

hamipterus_csuang_csao.jpg

Hamipterus hím és nőstény (Csuang Csao illusztrációja)

Legutóbb Dr. David Unwin paleontológus (University of Leicester), valamint Dr. Denis Charles Deeming zoológus (University of Lincoln) vette alaposabban szemügyre a fészekaljak maradványait. Összesen harminchét tojást tanulmányoztak, közülük négyről CT-szkennerekkel felvételeket készítettek, így láthatóvá váltak a bennük elpusztult csöppségek. Tudósaink a képek kiértékelése végén meglepő felfedezésre jutottak: mivel a karoknál a csontosodás folyamata csaknem teljesen végbement, ezért az újszülött pteroszauruszok világrajövetelüket követően akár azonnal a levegőbe tudtak volna emelkedni.

hamipterus_csontok_es_tojasok_hsziaolin_vang_tarsai.jpg

Hamipterus-kövületek és tojások (fénykép: Hsziaolin Vang & társai)

Ezen feltételezett képességük birtokában a repülő őshüllők egyedülálló jelenségnek számítanának, hiszen a jelenleg élő röpképes gerincesek (a madarak és a denevérek) körében nincs ilyenre példa. Nem csoda hát, ha néhányan kritikus hangot ütöttek meg – Kevin Padian, a University of California munkatársa például azt kifogásolta, hogy a kutatók a tudományos dolgozatuk összeállítása során egyetlen szót sem ejtettek arról, mennyire lehettek fejlettek a fiatal egyedek mellső végtagjaihoz tapadó izmok.

hamipterus-csalad_csuang_csao.jpg

Frissen kikelt Hamipterus-fiókák (Csuang Csao illusztrációja)

A vizsgálat eredményeiről a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences számolt be a napokban.

A cikk eredetileg 2019. június 17-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr916423914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása