A Kőzetek Naplója

Felfedték a halgyík koponyájának titkait

2021. május 31. - Fejes Valentin

1955-ben ritka kincsre bukkantak az angliai Warwickshire megyében – egy földműves birtokán hozzávetőlegesen 200 millió éves, a kora jura idejéből származó kőzetrétegekben ichthyoszaurusz-koponyát találtak, melynek hossza elérte a kilencven centimétert. A párját ritkító fosszíliát csak az utóbbi időben tanulmányozták tüzetesebben.

protoichthyosaurus_fb.jpg

A komputertomográfiás vizsgálatokhoz még 2014-ben látott hozzá Dean Lomax (University of Manchester) és Nigel Larkin (University of Cambridge). A kutatók érdekes felfedezésre jutottak: néhány hiányzó részt agyagból vagy fából készített elemekkel pótoltak. Az egykori restaurátorok pontosan ügyeltek arra, hogy színük a lehető legjobban illeszkedjen a kövületéhez, így ezeket az eredetiektől csak a szakavatott szemek tudták megkülönböztetni.

protoichthyosaurus_prostaxalis_koponyaja_dean_lomax_tarsai.png

A szóban forgó ősmaradvány (kép forrása: Dean Lomax & társai)

szkennelik_a_koponyat_nigel_larkin.jpg

Szkennelik a koponyát (fotó: Nigel Larkin)

A leletről készített digitális modell annak tudományos jelentőségét fedte fel – nemcsak az egykor benne futó erek, valamint idegek pályái vehetők ki jól, hanem az agyüreg is viszonylag ép állapotában maradt fenn. A halgyík kilétét szintén meghatározták: a koponya a Protoichthyosaurus prostaxalis egyik példányához tartozott, nemzetségének legnagyobb tagjához. Orrától a farka végéig körülbelül négyméteres lehetett, legfőképpen halakkal táplálkozhatott.

protoichthyosaurus_prostaxalis_bob_nicholls.jpg

Egy Protoichthyosaurus prostaxalis halat zsákmányol (Bob Nicholls illusztrációja)

A tengeri őshüllő megkövesedett maradványát a birminghami Thinktank Science Museum állította ki. Az esetről összeállított tanulmány eredményeit a PeerJ szakmai folyóirat tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. július 06-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Bob Nicholls weboldala

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4016423988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása