A Kőzetek Naplója

Hatalmasra nőhettek meg Új-Zéland óriáspapagájai

2021. június 03. - Fejes Valentin

Körülbelül 16–19 millió évvel ezelőtt, a kora miocén idején valóságos paradicsomi állapotok uralkodtak Új-Zéland Déli-szigetén: a babér- és pálmafélék, valamint kőtiszafák alkotta buja szubtrópusi erdőségekben a több, mint negyven különböző madárfaj teknősökkel, denevérekkel, illetve krokodilokkal osztotta meg életterét. Mint utóbb kiderült, nem kizárólag a moák számítottak óriásnak ezen a vidéken.

heracles_fb.jpg

2008-ban, Central Otago környékén két részleges lábcsontra (tibiotarsus) bukkantak az egykori bányászváros, Saint Bathans melletti gazdag lelőhelyen. Az őslénykutatók eleinte úgy gondolták, egy termetes sas kövületeivel van dolguk, ám az utólag elvégzett alaposabb vizsgálatok arra világítottak rá, hogy megérzésük ezúttal csődöt mondott.

saint_bathans_university_of_queensland.jpg

Zajlik az ásatás a Saint Bathans melletti lelőhelyen (fotó: University of Queensland)

A paleontológusok néhány éve a valaha élt legnagyobb papagáj megkövesedett maradványait tárták fel. A Heracles inexpectatus kétszer akkorára nőhetett meg, mint a jelenlegi rekordtartó, a súlyosan veszélyeztetett bagolypapagáj (vagy kākāpō; Strigops habroptilus) – a szakértők magasságát egy méteresre, tömegét pedig hét kilogrammosra becsülték.

heracles_es_k_k_p_maradvanyok_trevor_h_worthy_tarsai.jpg

A Heracles inexpectatus fosszíliái egy kākāpō maradványaival összehasonlítva (fénykép forrása: Trevor H. Worthy & társai)

A szegényes leletanyag birtokában egyelőre csak találgatásokba bocsátkozhatnak a mára kihalt madár életmódjával kapcsolatban. Minden bizonnyal röpképtelen lehetett, így a talaj közelében kutathatott tápláléka után. Hogy fenntarthassa jókora testét, a gyümölcsök mellett néhanapján kisebb állatokat kebelezhetett be, ugyanakkor a dögöt sem vethette meg.

heracles_inexpectatus_kuiornis_brian_choo.jpg

Három, az ökörszemfélékhez (Troglodytidae) tartozó Kuiornis nyüzsög a hozzájuk képest hatalmas Heracles körül (Brian Choo illusztrációja)

Az esetről készített tanulmányt Trevor H. Worthy professzor, az ausztráliai Flinders University munkatársa állította össze kollégái közreműködésével. A kutatás eredményeit a Biology Letters publikálta.

A cikk eredetileg 2019. augusztus 08-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Brian Choo DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr616424328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása