A Kőzetek Naplója

Tízméteres tengeri őshüllő maradványaira bukkantak Lengyelországban

2021. június 07. - Fejes Valentin

Teljesen váratlanul érhette a hír azt a lengyel gazdát, akivel nemrég paleontológusok vették fel a kapcsolatot: mint utóbb kiderült, egy hatalmas, akár a tízméteres hosszúságot is elérő tengeri őshüllő kövületeit találták meg kukoricaföldje mellett.

lengyel_plioszaurusz_fb.jpg

Az ásatás helyszíne a tizenegyezres lélekszámú falu, Krzyżanowice szomszédságában, a Szentkereszt-hegy lábainál található. Az állat állkapocstöredékén kívül teknősök, valamint krokodilok maradványaira bukkantak. A fosszíliákat a varsói székhelyű Lengyel Tudományos Akadémia két kutatója, Daniel Tyborowski és Błażej Błażejowski tanulmányozta tüzetesebben.

a_plioszaurusz_allkapocstoredeke_daniel_tyborowski_b_a_ej_b_a_ejowski.jpg

A hatalmas tengeri őshüllő állkapocstöredéke (fénykép: Daniel Tyborowski & Błażej Błażejowski)

Bár a mára kihalt húsevő pontosabb rendszertani besorolására egyelőre nem kerítettek sort, szinte minden kétséget kizáróan a Pliosauridae család képviselője volt. Hosszúkás, a krokodilokéra emlékeztető pofáját számos hegyes fog szegélyezte, minden bizonnyal a környék csúcsragadozójának számíthatott. Evezőkké módosult végtagjaival hajtotta előre magát az egykori trópusi lagúna meleg vizében hozzávetőlegesen 150 millió évvel ezelőtt, a késő jura idején.

a_lengyel_plioszaurusz_piotr_szczepaniak.jpg

A tízméteres plioszaurusz a környék csúcsragadozójának számíthatott (Piotr Szczepaniak illusztrációja)

A tudósok közös munkájának eredményeit a Proceedings of the Geologists' Association szakmai folyóirat tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. december 14-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1716425024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása