Fejezetek a Kőzetek Naplójából

Lovak mentették ki a Brachiosaurus kétméteres felkarcsontját

2021. június 12. 08:00 - Fejes Valentin

A XX. század első felében, 1907 és 1931 között a paleontológusok számos expedíciót szerveztek Délkelet-Tanzániába. A nagyszabású ásatások rendkívül sikeresen zárultak, hiszen a feltárásokon részt vevők összesen kétszáz tonnányi kövülettel a fedélzeten térhettek haza Németországba.

brachiosaurus_2020_fb.jpg

Giraffatitan brancai (John Conway illusztrációja)

A gazdag leletanyag többek között a valaha élt egyik leghatalmasabb szárazföldi teremtmény megkövesedett maradványait tartalmazta, melyről a helyiek is tudomást szereztek. 1937 augusztusában tömött sorok kígyóztak a berlini Humboldt Múzeum bejárata előtt, látogatók tucatjai akartak csodájára járni a város új, lélegzetelállító látványosságának: a Brachiosaurus brancai feléjük tornyosuló, csaknem tizenkét méter magas csontvázának.

brachiosaurus_csontvaza_museum_fur_naturkunde_berlin.jpg

A hatalmas dinoszaurusz csontváza máig népszerű látványosságnak számít (fénykép: Museum für Naturkunde Berlin)

„Nagyon valószínű, hogy idővel a Brachiosaurus lesz a legjobban ismert Dinosaurus-féleség.” – vetette papírra e sorokat 1917-ben, a felfedezések híre hallatán neves őslénykutatónk, Nopcsa Ferenc báró, ám az idő sajnos nem az ő igazát bizonyította. Néhány tanulmány (lásd mondjuk Gregory Scott Paul 1988-as, illetve George Olshevsky 1991-es munkáját) eredményeinek tükrében Tendaguru óriását átsorolták, így manapság Giraffatitan brancaiként tartják számon. Jelenleg egyetlen faj képviseli a Brachiosaurus nemzetséget, az Elmer Samuel Riggs által még 1903-ban leírt Brachiosaurus altithorax. Bár az 1993-ban debütált, Steven Spielberg rendező nevével összeforrt Jurassic Park egy csapásra megalapozta a dinoszaurusz máig töretlen népszerűségét, kövületei csak ritkán kerülnek a szakértők szeme elé: míg a Camarasaurus esetében kétszáz, a Diplodocusnál vagy az Apatosaurusnál pedig körülbelül száz–száz példányról készült feljegyzés, addig a Brachiosaurus kapcsán sokáig csupán tízről tudtak.

brachiosaurus_pecsics_tibor.jpg

A gigantikus Brachiosaurus mellett az afrikai elefánt is eltörpül (Pecsics Tibor illusztrációja)

A tizenegyedikre Brian Engh, a jellegzetes stílusáról ismert, tehetséges paleoművész bukkant rá a közelmúltban, 2019 májusában. A kétméteres felkarcsontot (humerus) egy Utah-beli állami park területén találta meg Matthew John Wedel, valamint Thuat Tran társaságában. Később több kollégájuk csatlakozott hozzájuk, a majd’ fél tonnás fosszíliát októberre közös erővel szabadították ki kemény kőzetbörtönéből. Az elszállítás ugyanakkor égető gondot jelentett – a vidéket sűrűn benőtték a különböző védett növények, emellett a legközelebbi út a karbantartás hiánya miatt rettenetes állapotban van, ezért a gépjárművek most szóba sem jöhettek. A Naples városában élő Bartlett család sietett a bajba jutott csapat segítségére: Clydesdale lovaik, név szerint Darla és Molly oldották meg a logisztika problémáját.

a_brachiosaurus_felkarcsontja_matthew_john_wedel.jpg

Gipszbe burkolják az értékes kövületet (fotó: Matthew John Wedel)

a_kovulet_elszallitasa_matthew_john_wedel.jpg

Így szállították el a kétméteres felkarcsontot (fénykép: Matthew John Wedel)

A késő jura idejéből származó, hozzávetőlegesen 150 millió éves ritkaság a Utah Field House of Natural History épületében került kiállításra. Elmondásuk alapján a tudósok még biztos vissza fognak térni az ígéretesnek tűnő lelőhelyre.

A cikk eredetileg 2020. április 06-án jelent meg.

A szöveg forrásai:

Pecsics Tibor DeviantArt-oldala

_png_fejezetek_a_kozetek_naplojabol_tamogato_gomb.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1216425412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása