A Kőzetek Naplója

Kardfogat növesztettek a szardellák kihalt rokonai

2021. június 15. - Fejes Valentin

A dinoszauruszok uralmának véget vető globális kataklizmát követően a túlélők hamar elfoglalták a megüresedett ökológiai fülkéket. Szép számmal akadtak közöttük bizarr, a ma élő állatokhoz alig fogható formák – a földtörténeti újkor hajnalán, az eocén ideje alatt például a szardellák rettegett rokonai népesítették be a tengereket.

agyaras_halak_fb.jpg

Alessio Capobianco, a Michigani Egyetem munkatársa néhány kollégája társaságában a heringalakúak (Clupeiformes rend) két kihalt képviselőjének fosszíliáit tanulmányozták tüzetesebben. A Clupeopsis straeleni Edgar Casier paleontológus munkájának köszönhetően 1946 óta ismert a szakmai berkeken belül, ám a közel egyméteres Monosmilus chureloidest új fajként írták le a nemrég publikált tudományos dolgozatban. Míg az előbbi faj körülbelül ötvenmillió éves kövületeire a belgiumi Chièvres szomszédságában bukkantak rá, addig az utóbbi hozzávetőlegesen 45 millió éve tengethette mindennapjait a pakisztáni Pandzsáb tartomány területén.

komputertomografos_felvetel_a_monosmilus_chureloides_koponyajarol_alessio_capobianco_tarsai.jpg

A Monosmilus chureloides koponyájáról készített komputertomográfos felvétel (kép forrása: Alessio Capobianco & társai)

Ugyan a Monosmilus kétszer-háromszor akkorára nőhetett meg, mint a Clupeopsis, anatómiájuk egy ponton mégis megegyezett: felső állkapcsuk elülső részén jókora agyar meredezett, melynek pontos rendeltetése egyelőre az íratlan múlt homályába vész. Bár a szájukban sorakozó tűhegyes fogak kétségkívül félelmetes megjelenést kölcsönöztek ezeknek az őshalaknak, mégsem ők álltak a tápláléklánc csúcsán – rájuk többek között a kezdetleges, valószínűleg még félvízi életmódot folytató cetfélék vadászhattak.

monosmilus_chureloides_dalanistes_joschua_knuppe.jpg

A korai cetfélék táborát erősítő Dalanistes csapott le egy pórul járt Monosmilusra (Joschua Knüppe illusztrációja)

A kutatás további részleteiről a Royal Society Open Science által közzétett tanulmányban olvashatunk bővebben.

A cikk eredetileg 2020. június 17-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Joschua Knüppe DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr7416426284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása