A Kőzetek Naplója

Békés planktonszűrögető volt az óriás páncélos őshal

2021. június 15. - Fejes Valentin

A Titanichthys termieri a maga idejében igazi óriás lehetett, de pontos méretét az eddig előkerült szegényes leletanyag birtokában nehéz meghatározni: öt méteresre becsült hosszával korának egyik leghatalmasabb állataként tartják számon. Táplálkozási szokásai ugyancsak találgatások tárgyát képezték – egészen a közelmúltig.

titanichthys_fb.jpg

A késő devon alatt, körülbelül 380 millió évvel ezelőtt élt gigász kövületeivel a tudósok az afrikai kontinensen kívül az európai, illetve az észak-amerikai földrészen is találkoztak. A Bristoli és a Zürichi Egyetem paleontológusaiból álló csapat Samuel J. Coatham vezetésével a Titanichthys Marokkó területén talált, valamint néhány más, szintén a Placodermi osztályba tartozó őshal fosszíliáit vette alaposabban szemügyre: biomechanikai analíziseknek vetették alá a megkövesedett maradványokat, hogy a kapott eredményeket összehasonlítva levonhassák következtetéseiket.

titanichthys-maradvanyok_christian_klug.jpg

A Marokkóban talált Titanichthys-kövületek (fénykép: Christian Klug)

Közös munkájuk végén megerősítést nyertek a Titanichthys feltételezett életmódjával kapcsolatban korábban alkotott elképzelések. Hírhedt rokonával, a Dunkleosteus terrellivel ellentétben alsó állkapcsa kevésbé volt ellenálló az olyan nagyobb erőhatásokkal szemben, melyek az akkoriban élt, jól páncélozott zsákmányállatok elejtése közben léphettek fel – éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy a mára letűnt, jókora teremtmény napjaink óriáscápáihoz (Cetorhinus maximus) hasonlóan száját szélesre tátva szűrhette ki a vízben lebegő apró élőlényeket, például a planktonokat.

titanichthys_termieri_mark_witton.jpg

Titanichthysek táplálkozás közben (Mark Witton illusztrációja)

Az esetről összeállított tanulmányt a Royal Society Open Science publikálta.

A cikk eredetileg 2020. június 13-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Mark Witton blogja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3816426282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása