A Kőzetek Naplója

Bizarr dinoszaurusz élt a T. rex szomszédságában

2021. június 19. - Fejes Valentin

Dr. Denver Fowler, a Badlands Dinosaur Museum munkatársa csapatával egy bizarr dinoszaurusz fosszíliáit fedezte fel az Egyesült Államok területén, Montana keleti felén. A tudósok górcső alá vették a pár éve talált leletanyagot: közös munkájuk eredményeit a Cretaceous Research tette közzé.

hell_creek_alvarezszaurusz_fb.jpg

A Trierarchuncus prairiensis megkövesedett maradványai a híres Hell Creek-formációhoz tartozó kőzetrétegekben maradtak fenn, a feltárások során fiatal és felnőtt példányoktól származó kövületek egyaránt előkerültek. A szakértők az egykor a T. rex szomszédságában élő fura szerzetet az Alvarezsauridae családba sorolták, melyet a nemrég elhunyt argentin paleontológus, José Fernando Bonaparte írt le annak idején a tudomány számára.

trierarchuncus_prairiensis-karmok_dr_denver_fowler_tarsai.jpg

Trierarchuncus prairiensis-egyedek karmai (fotó forrása: Dr. Denver Fowler & társai)

A legfeljebb három méter hosszú őslény testét valószínűleg kezdetleges tollak boríthatták, állkapcsát kisebb fogak szegélyezték. Satnyának tűnő, de erős mellső végtagjai jókora görbe karmokban végződtek – egy rendkívüli népszerűségnek örvendő elmélet szerint az állat ezek segítségével bonthatta meg a termeszvárakat, illetve kaparhatta ki a különböző ízeltlábúakat a korhadó fák kérge alól. Rokonai Ázsiából, valamint Dél-Amerikából ismertek.

trierarchuncus-szobor_badlands_dinosaur_museum.jpg

Ilyennek képzelte el Boban Filipović szerb szobrászművész és őskénykutató a Trierarchuncust (fénykép: Badlands Dinosaur Museum)

A Trierarchuncus minden bizonnyal csoportjának utolsó mohikánja lehetett, mivel körülbelül 66–67 millió éve, tehát nem sokkal a dinoszauruszok uralmának véget vető globális kataklizma előtt élt.

A cikk eredetileg 2020. augusztus 14-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6016427190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása