A Kőzetek Naplója

Kihívóra talált volna az Archaeopteryx?

2021. május 28. - Fejes Valentin

Néhány évvel ezelőtt Roland Pöschl csapatával ásatásokat végzett a bajorországi Mörnsheim környékén. A lelőhelyen különös kövületre bukkantak: eleinte úgy gondolták, hogy az Archaeopteryx újabb példányához van szerencséjük, ám a később elvégzett vizsgálatok ennél jóval jelentősebb felfedezéshez vezethettek.

archaeopteryx_kihivoja_fb.jpg

Archaeopteryx és Aurornis (Emily Willoughby illusztrációja)

Mindössze a mellső végtag megkövesedett csontjai árulkodhatnak arról, miszerint a gyakran az első madárként emlegetett őslény egy másik, küllemében rendkívül hasonló dinoszaurusszal oszthatta meg életterét mintegy 150 millió éve, a késő jura idején. Otthonuk valóságos turistacsalogató lett volna, hiszen a térség akkoriban lagúnák övezte kisebb-nagyobb szigetek csoportosulása volt.

az_alcmonavis_kovulete_oliver_rauhut_tarsai.jpg

A rejtélyes teremtmény fosszíliája (fénykép forrása: Oliver Rauhut & társai)

Az Alcmonavis poeschli neve egyrészt az Altmühl folyóra utal, másfelől az expedíció vezetőjének állít örök emléket. A paleontológusok elmondása szerint az állat az Archaeopteryxnél valamivel nagyobbra nőhetett meg, emellett (az izmok tapadási felületeit alaposabban szemügyre véve) nála sokkal ügyesebben szelhette az eget. „A repülés képességének kifejlődése a korábban vélthez képest sokkal gyorsabban zajolhatott le.” – nyilatkozta Dr. Christian Foth, a University of Fribourg (Svájc) munkatársa, egyben a tanulmány társszerzője.

alcmonavis_poeschli_archaeopteryx_albersdoerfi_joschua_knuppe.jpg

Az Alcmonavis poeschli és az Archaeopteryx albersdoerfi méreteinek összehasonlítása (Joschua Knüppe illusztrációja)

Mivel az őslénykutatók a meglehetősen szegényes leletanyag alapján vonták le végső következtetéseiket, ezért sokan kétségbe vonták kollégáik megállapításait. Az esetről összeállított tanulmány eredményeit az eLife szakmai folyóirat tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. június 03-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Joschua Knüppe DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2416423618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása