A Kőzetek Naplója

Szenzációs felfedezéshez vezetett a múzeumlátogatás

2021. június 14. - Fejes Valentin

A Londoni Természettudományi Múzeum a pezsgő tudományos élet egyik fellegvára, amit kutatók tucatjai keresnek fel rendszeresen a világ szinte minden részéről. Így tett legutóbb az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa, Nikolay G. Zverkov is, aki a neves épületben tett látogatását követően váratlan felfedezést tett.

nannopterygius_fb.jpg

Az orosz paleontológus rendhagyó módon fogott hozzá vizsgálatához: kameráját horgászbotra erősítve készített nagy felbontású képeket egy, a múzeumban 1922 óta kiállított, körülbelül öt méteres magasságban elhelyezett halgyík-példányról. Kutatásába később a texasi Baylor Egyetem munkatársát, a hasonló érdeklődési körű Megan L. Jacobsot ugyancsak bevonta – közös munkájuk (amit egyébként a Zoological Journal of the Linnean Society publikált a napokban) meglepő eredményekkel zárult.

nikolay_g_zverkov_fenykepet_keszit_nikolay_g_zverkov.jpg

Nikolay G. Zverkov fényképet készít a magasan elhelyezett halgyík-egyedről (fotó: Nikolay G. Zverkov)

Mint utóbb kiderült, az általuk korábban tanulmányozott ichthyoszauruszok, melyeknek Anglia számos pontjáról (például Oxford, Cambridge, Kimmeridge vagy Dorset), Oroszországból és Norvégiából, valamint az Északi-sarkvidékről kerültek elő megkövesedett maradványaik, tulajdonképpen egyetlen nemzetségbe (Nannoptergyius) tartoznak. Ezek a tengeri őshüllők tehát a régebbi vélekedésekkel szemben jóval elterjedtebbek voltak; a késő jura idején, mintegy 150 millió évvel ezelőtt szelték a tengerek hullámait.

nannopterygiusok_andrey_atuchin.jpg

Ammoniteszek között úszkáló Nannopterygiusok (Andrey Atuchin illusztrációja)

A friss kutatási eredmények tükrében immár csupán két fajt sorolnak ehhez a génuszhoz: a Nannopterygius enthekiodont, továbbá az esetről összeállított tanulmányban újonnan leírt, a kövületei alapján a Spitzbergákból, illetve a Ferenc József-földről ismert Nannopterygius borealist.

A cikk eredetileg 2020. június 01-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Andrey Atuchin DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8816426118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása