A Kőzetek Naplója

Röpke pillantás a barlangi medvék életébe

2021. május 06. - Fejes Valentin

A jégkorszak óriásai közül valószínűleg a barlangi medve (Ursus spelaeus) gyakorolta a legnagyobb hatást őseinkre. A szakértők Európa-szerte fedeztek fel olyan apróbb szobrocskákat, átfúrt karmokat, valamint a barlangok falain fennmaradt ábrázolásokat, melyek mind azt hirdetik, hogy a korai emberi közösségek körében a hatalmas ragadozót különleges tisztelet övezte.

_fb_uj_barlangi_medve_2017.jpg

Élő példánnyal ugyan nem, maradványaival viszont gyakran találkozott a középkor babonás népsége, azokat a mesebeli sárkányok csontjainak vélte. Népszerűsége az eltelt évezredek dacára töretlennek tűnik: hazánkban 2017-ben elnyerte „Az év ősmaradványa” címet, maga mögé utasítva ezzel a Parascutella tengerisünön kívül a Congeria ungula caprae kagylót, a balatoni kecskekörmök mondájának ihletőjét. A gazdag leletanyag ellenére keveset tudunk egykori életmódjáról, így a téma a mai napig őslénykutatók tucatjait foglalkoztatja.

barlangi_medve_csontvaza_american_museum_of_natural_history.jpg

Barlangi medve csontváza (fénykép: Amerikai Természettudományi Múzeum)

Kristof Veitschegger, a Zürichi Egyetem munkatársa szerteágazó kutatásáról a Gerinces Őslénytani Társaság (Society of Vertebrate Paleontology) évente megrendezett, idén a kanadai Calgary városában ülésező tudományos konferenciáján számolt be. Elsőként különböző medvefajok (az élő, illetve néhány mára letűnt képviselőjük) enkefalizációs hányadosát (EQ) hasonlította össze – ez a mutatószám az élőlények intelligenciájára utalhat, mivel azt szemlélteti, hogy mekkora az agy az állat testtömegéhez viszonyítva.

barlangi_medve_03_petr_modlitba.jpg

 Petr Modlitba illusztrációja a barlangi medvéről

Vizsgálata végén a barlangi medve értéke (0,6) alacsonyabbnak bizonyult a rokonaiéhoz, például a barna medvééhez (Ursus arctos – 0,83) vagy a maláj medvééhez (Helarctos malayanus – 1,31) képest, ám ahogy azt a svájci egyetem paleontológusa rögtön leszögezte, kizárólag ebből az adatból nem érdemes következtetéseket levonni, hiszen más tényezők ugyancsak közrejátszhattak az eredményben. A viszonylag kis agyüreg összefüggésben állhat mondjuk a kihalt emlős táplálkozásával kapcsolatban: húst alig, sőt, egyes vélemények szerint sosem fogyaszthatott.

barlangi_medve_agustin_diaz.jpg

Barlangi medve bocsaival (Agustin Diaz illusztrációja)

Fény derülhetett életük más területeire is. A nőstények hosszabb vemhességi időt követően több bocsot hozhattak világra, utódaik hamar felcseperedhettek. Kilencvenöt foguk elemzése alapján legalább 29 évig éltek.

A cikk eredetileg 2017. október 27-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Agustin Diaz DeviantArt-profilja

Petr Modlitba honlapja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2516416056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása