Fejezetek a Kőzetek Naplójából

Boldog születésnapot, Sir David Attenborough!

2021. május 08. 12:00 - Fejes Valentin

Öt őslény, amit az élő legendáról neveztek el

attenborough_fb.jpg

David Frederick Attenborough 1926. május 08-án látta meg a napvilágot Isleworth városában. Vajon sejthette-e bárki is akkoriban, micsoda kivételes karriernek néz elébe a kis jövevény? Neve az igényes ismeretterjesztéssel forrott össze, dokumentumfilmjei otthonainkba varázsolták Földünk lenyűgöző élővilágát. Páratlan tetteiért azóta lovaggá ütötték, manapság pedig a klímavédelem élharcosává vált: szenvedélyes beszédeivel a globális felmelegedés beláthatatlan következményeire próbálja felhívni a figyelmet, cselekvésre ösztönözve mindnyájunkat.

sir_david_attenborough_bbc_one.jpg

Sir David Attenborough, kezében egy ammonitesz fosszíliájával (fotó: BBC One)

Bolygónk régmúltban gyökerező, íratlan történelme szintúgy lenyűgözte. Már gyermekkorától kezdve hódolt a kövületvadászatnak, a fosszíliák gyűjtésének semmihez sem fogható érzése teljesen magával ragadta világunk fiatal felfedezőjét. Mint egyszer fogalmazott, egész másképp alakult volna kapcsolata a természettel, ha ez a tevékenység annak idején teljesen kimarad az életéből.

„És nem ismertem nagyobb izgalmat annál, mint amikor egy ígéretes külsejű kőre akadtam, ügyesen megütöttem a kalapácsommal, aztán figyeltem, ahogy szétesik, és a napfényben megcsillanva előkerül a szépséges lelet. Boldoggá tett a gondolat, hogy én vagyok az első ember, aki megpillanthatta.”

Rengetegen tartozhatnak hálával az élő legendának, hiszen tevékenysége sokakra gyakorolt rendkívüli hatást. Az előbbi kijelentés alól természetesen én sem jelentek kivételt, ezért különkiadással készültem e jeles alkalom megünneplésére. Ezzel a rövid összeállítással szeretnék tisztelegni hősöm példamutató munkássága előtt, egyúttal boldog születésnapot kívánni neki. Istenek éltessenek sokáig, Sir David Attenborough!

 

A titokzatos tengeri őshüllő

A plezioszauruszok közé tartozó Attenborosaurus conybeari evezőkké módosult végtagjaival szelte a trópusi tengerek vizét a kora jurában, hozzávetőlegesen 190 millió évvel ezelőtt. Mivel modernnek vélt és kezdetlegesnek tartott anatómiai bélyegeket egyaránt magán viselt, ezért pontosabb rendszertani besorolása a mai napig heves viták kereszttüzében áll.

attenborosaurus_conybeari_mark_witton.jpg

Attenborosaurus conybeari (Mark Witton illusztrációja)

A tengeri őshüllő kövületeit eredetileg 1880-ban tártak fel, ám azok a második világháború során, a bristoli múzeum épületét ért bombatámadás következtében megsemmisültek. Hatalmas veszteség ez a paleontológusok számára, hiszen a kortárs feljegyzések tanúbizonysága alapján az állat bőrének lenyomata egykor ugyancsak fennmaradt.

 

A fekete bárány

Első olvasásra nagyon úgy tűnhet, hogy a Cascolus ravitis kilóg a sorból, holott az aprócska ízeltlábú névadása lehet a leginkább személyes kötődésű mind közül. Míg a nemzetség elnevezése egy szójáték eredményeképp jött létre az „Attenborough” kifejezés felhasználásával, addig a faji megjelölés Leicesterre utal: a kis David gyakorlatilag a helyi egyetem campusának falai között nőtt fel.

cascolus_ravitis_david_j_siveter_tarsai.jpg

A Cascolus ravitis digitális rekonstrukciója (fénykép: David J. Siveter & társai)

A kicsiny, mindössze kilenc milliméter hosszú rákocskát a Leptostraca rend mára kihalt képviselőjeként tarthatjuk számon. Kiváló megtartású maradványaira az angliai Herefordshire megyében bukkantak rá a középső szilurból való, mintegy 430 millió éves kőzetrétegekben.

Az esetről összeállított tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B publikálta.

 

Szöcskék a megkövesedett gyanta fogságában

Csaknem fél évszázad telt el, mire rátaláltak az Electrotettix attenboroughi borostyánba börtönzött példányaira az Illinois Natural History Survey gazdag gyűjteményében. A leletanyag a Dominikai Köztársaság területéről származik, korát 18–20 millió évesre becsülték.

electrotettix_attenboroughi_sam_w_heads_tarsai.jpg

Egy Electrotettix attenboroughi-példány (fotó: Sam W. Heads & társai)

Az intézet kollekcióját Milton Sanderson entomológus gazdagította a párjukat ritkító egyedekkel. A szakértők bevallása szerint ezek a szöcskék a Cladonotinae alcsalád átmeneti formáinak tekinthetők.

Az esetről összeállított tanulmányt a ZooKeys publikálta.

 

Egy elevenszülő őshal

A devon alatt, körülbelül 380 millió éve élt Materpiscis attenboroughi orrától a farka végéig 25 centiméteres volt. Fosszíliájának tüzetesebb tanulmányozása végén a kutatók döbbenetes végkövetkeztetésre jutottak.

materpiscis_alain_beneteau.jpg

Materpiscis attenboroughi szülés közben (Alain Bénéteau illusztrációja)

A páncélos őshal kicsinyeit elevenen hozta a világra, felfedezése a jelenség eddigi legkorábbi példájaként szolgál. A szerencsétlenül járt utód negyedakkora volt, mint anyja.

Az esetről összeállított tanulmányt a Nature publikálta.

 

A zseboroszlán

A Microleo attenboroughi az erszényes oroszlánok (Thylacoleonidae) kisebb termetű tagja. Töredékes koponyája, valamint néhány foga az ausztráliai Queensland északnyugati részéről került elő.

microleo_attenboroughi_peter_schouten.jpg

Microleo attenboroughi (Peter Schouten illusztrációja)

Nagyjából 18 millió évvel ezelőtt leshetett áldozataira a buja esőerdőkben, de korántsem számíthatott a környék csúcsragadozójának. Az alig 600 grammos ragadozó könnyedén végezhette például krokodilfélék gyomrában, ahogy az más rokonainál bizonyítottan előfordult.

Az esetről összeállított tanulmányt a Palaeontologia Electronica publikálta.

A cikk eredetileg 2019. május 08-án jelent meg.

A szöveg forrásai:

Mark Witton blogja

Alain Bénéteau DeviantArt-profilja

Peter Schouten online galériája

_png_fejezetek_a_kozetek_naplojabol_tamogato_gomb.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5516417616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása