A Kőzetek Naplója

Több száz millió éve jelenhetett meg először a szülői gondviselés

2021. május 13. - Fejes Valentin

A kambrium faunájának tagjai sokszor minden képzeletünket felülmúlják, hozzájuk fogható lények legfeljebb a sci-fi szerzők regényeiből köszönhetnek vissza. Elhelyezésük az állatok nagy családfáján éppen ezért nem könnyű feladat, de ennél talán még nehezebb valami biztosat kijelenteni arról, vajon miként tengethették mindennapjaikat ebben a számunkra szinte elképzelhetetlen világban. Az olyan fosszíliák, melyek tanúskodhatnak egykori életmódjukról, ritkaságszáma mennek, így egy ilyen maradvány megtalálása garantáltan felkelti a paleontológusok érdeklődését.

szuloi_gondviseles_2018_fb.jpg

A némiképp a trilobitákra emlékeztető, de velük közeli rokonságban nem álló Fuxianhuia protensa egyike azon kevés fajoknak, amit (kivételesen konzerválódott kövületeinek hála) jobban megismerhettünk Földünk történetének eme rejtélyes időszakából. Megkövesedett nyomára legutóbb Kína déli részén, Jünnan tartomány területén bukkantak rá, ami különös meglepetéssel szolgált a kutatók számára: egy nagyobb példány mellett több kisebb pusztult el valószínűleg ugyanabban az időben. A fiatal egyedek egyszerre láthatták meg a napvilágot – erre utalhat az a tény, miszerint testük szelvényeinek száma megegyezik. Mindebből az őslénykutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mintegy 520 millió évvel ezelőtt anya és gyermekei közös végzeten osztozhattak, így válva a szülői gondviselés valaha felfedezett legkorábbi példájává.

fuxianhuia_protensa_fosszilia_tung_csing_fu_es_tarsai.PNG

Fotó a ritka leletről (fénykép: Tung Csing Fu és társai)

fuxianhuia_protensa_csing_san_fu.jpg

Egy Fuxianhuia protensa-példány utódai körében (illusztráció: Csing San Fu)

Bár az ízeltlábúak említésekor az utódokról való gondoskodás jut legkevésbé a legtöbb ember eszébe, egy tanulmány alapján legalább tizenhárom alkalommal, egymástól függetlenül alakult ki ez a jelenség bizonyos csoportjaik körében. Néhány pók, skorpió és rákféle az előzetes megfigyelésekre alapozva féltve óvja csemetéit, ám ennél már csak jóval szélsőségesebb esetekkel találkozhatunk: akár az önfeláldozás bizarr példaképeinek is tekinthetjük azokat a nyolclábúakat, melyek a következő generáció túlélése érdekében elevenen felfalatják magukat.

skorpio_bebikkel_a_hatan_ivan_kuzmin_alamy.jpg

Nőstény skorpió utódaival a hátán (fotó: Ivan Kuzmin & Alamy)

A tudományos dolgozat a bioRxiv keretein belül került közzétételre.

A cikk eredetileg 2018. május 06-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Yuriy Priymak DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4916418174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása