A Kőzetek Naplója

Több tízezer éve mumifikálódott állatkölykökről érkeztek hírek

2021. május 20. - Fejes Valentin

Az elmúlt napokban kivételes események láncolatáról számoltak be a különböző ismeretterjesztő és hírportálok: egymás után több, nagyon fiatalon elpusztult ősemlős mumifikálódott leleteiről cikkeztek. Ezek jelentősége nem merül ki pusztán a korukban – míg valamelyikhez foghatóval már találkoztak korábban, addig egyikük a maga egyediségével kisebb szenzációnak számít.

mumiak_2018_fb.jpg

Az első bejelentés Szibériából, a zord Jakutföldről (hivatalos nevén: Szaha Köztársaság) érkezett. Egy helyi lakos, Pavel Efimov bukkant rá a negyedik barlangi oroszlánkölyök rendkívül jó megtartású tetemére Abiji járás területén, a Tirekhtykh folyó közelében. A tudósok a Spartak nevet adták a csöppségnek, aki nagyon fiatalon, alig egy hónaposan pusztulhatott el. A szakértők elmondása alapján egy másik kisoroszlán, Borisz testvére lehetett, őt a múlt évben találták meg ugyanazon térségben, néhány méterrel arrébb. Dr. Albert Protopopov a jelentések alapján már a faj feltámasztását és klónozását is kilátásba helyezte.

Spartak bemutatása a nagyközönség előtt

Mindeközben a kanadai Yukon rögtön két fejlemény kapcsán hallatott magáról. Tony Beets, a Discovery által vetített sorozat, az Aranyláz Alaszkában (eredeti címén: Gold Rush) sztárja 2016 júniusában fedezte fel egy rénszarvasborjú részleges maradványát Dawson City környékén – csupán a test elülső része konzerválódott az utókor számára, melynek korát legalább 50 ezer évesre datálták.

fiatal_renszarvas_mumifikalodott_teteme_canadian_conservation_institute.jpg

A fiatal rénszarvas teteme (fénykép: Canadian Conservation Institute)

2016 júliusában máris következett az igazi szenzáció: egy másik aranybányász révén előkerült a világ első mumifikálódott farkaskölyke, ami szintén körülbelül félszázezer éve, hozzávetőlegesen 8 hetesen múlhatott ki. A fej, a farok, a tappancsok, sőt, helyenként még a szőrzet és a bőr is elképesztő részletességükben maradtak fenn.

mumifikalodott_farkaskolyok_canadian_conservation_institute.jpg

Az elsőként felfedezett, több tízezer éves farkaskölyök-múmia (fotó: Canadian Conservation Institute)

mumifikalodott_farkaskolyok_feje_canadian_conservation_institute.jpg

A mumifikálódott farkaskölyök fejéről készített közeli felvétel (fénykép: Canadian Conservation Institute)

A fiatal rénszarvas és farkas múmiáit az érdeklődők rövid ideig a Dänojà Zho Cultural Centre időszaki kiállításán csodálhatják meg.

A cikk eredetileg 2018. szeptember 18-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6716421920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása