A Kőzetek Naplója

Párját ritkító dinó-lábnyomokat találtak Dél-Koreában

2021. május 27. - Fejes Valentin

Bár a rég kihalt állatok megkövesedett csontjai rengeteg dolgot árulhatnak el a tapasztalt őslénykutatóknak, néhány lényeges részletről (mondjuk a kültakarót illetően) sokszor mélyen hallgatnak.

koreai_dinonyomok_fb.jpg

Ezekre a paleontológusoknak más források bevonásával kell következtetniük – az ilyen esetekben vehetik hasznát az úgynevezett ichnofosszíliáknak, vagyis nyomkövületeknek. Dél-Koreában, Csindzsu városának közelében bukkantak rá a Minisauripus csapáira.

minisauripus-labnyomok_kyung_soo_kim_tarsai.png

Kinagyított Minisauripus-lábnyomok (fotó: Kyung Soo Kim & társai)

A lelet különlegessége szinte szembeötlő: a körülmények szerencsés összjátékának köszönhetően a háromujjú talpak tökéletes állapotukban őrződtek meg, még a legapróbb részletek is tisztán kivehetők. A felfedezésről készült tanulmány egyik társszerzője, Martin Lockley professzor bevallása szerint ehhez hasonlóra korábban nem akadt példa. „A bőrlenyomatokat alaposabban szemügyre véve arra jutottunk, hogy egy kisméretű húsevővel lehet dolgunk. A hatalmasabb növényevők, például a hosszúnyakú szauropodák pikkelyei nagyobb átmérőjűek.” – nyilatkozta a denveri University of Colorado munkatársa. Az átlagosan 2,5 centiméter hosszú, puha iszapba mélyedt nyomokat viszonylag hamar tölthette ki a finomszemcsés anyag, így maradhattak fenn az utókor számára.

minisauripus_cefeng_vang.jpg

Cefeng Vang illusztrációja a dél-koreai dinóról

Hogy egy jókora ragadozó kölyke járta-e a vidéket a kora kréta idején, mintegy 120 millió évvel ezelőtt, vagy a dinoszaurusz felnőtt korára sem vált valami óriássá, az egyelőre rejtély. A vizsgálat eredményeiről bővebben a Scientific Reports által közzétett tudományos dolgozatban olvashatunk.

A cikk eredetileg 2019. április 18-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5616423166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása