A Kőzetek Naplója

Ammoniteszt is magába börtönzött a közel százmillió éves borostyán

2021. május 29. - Fejes Valentin

A borostyánokkal való üzérkedés régóta ismert, sokszor bosszantó jelenség az őslénykutatók számára, mivel sosem lehet tudni, milyen, a tudomány szempontjából jelentős darabok kerülhetnek magánkézbe. Ezt a megállapítást talán a Kínában bekövetkezett szenzációs eset bizonyíthatja a legjobban.

ammoniteszes_borostyan_fb.jpg

Egy lelkes sanghaji gyűjtő legutóbb 750 dollárt adott ki az egzotikus Mianmar területén felfedezett, mindössze három centiméteres, ám annál tetszetősebb példányért. Csak a később elvégzett röntgenvizsgálat segítségével fedték fel, valójában micsoda kincshez jutott hozzá az illető: szárazföldi állatok (például pókok, darazsak, ezerlábúak) mellett tengeri teremtményeket börtönzött magába a megkövesedett gyanta, a csigákon és ászkákon kívül egy ammoniteszt is. Ehhez hasonlóval a tudósok sosem találkoztak korábban, ezért hatalmas érdeklődés övezte felfedezésüket.

ammoniteszes_borostyan_po_vang.jpg

Ízeltlábúak a borostyán fogságában – az ammonitesz csigaházakra emlékeztető héja jól kivehető (fotó: Po Vang)

Mégis hogyan következhetett be mindez? A paleontológusok számos ötlettel álltak elő, de többségüket utólag elvetették. Végül arra a megállapításra jutottak, hogy a farönk valószínűleg eleve a tengerparton heverhetett, aztán a hömpölygő hullámok moshatták bele a ragadós masszába a sósvízi lényeket vagy azok maradványait. A tüzetesebb tanulmányozások során nemcsak a lelet korát sikerült beazonosítaniuk, hanem a polipok és tintahalak távoli rokonának kilétét is felfedték. Az ammonitesz a Puzosia nemzetség tagja, melyek majd’ 100 millió évvel ezelőtt tengették mindennapjaikat.

ammonitesz_simon_st_lenhag.jpg

Simon Stålenhag illusztrációja egy átlagos ammoniteszről

A kutatás eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences szakmai folyóirat tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. június 06-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Simon Stålenhag honlapja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3116423834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása