A Kőzetek Naplója

Hatalmas futómadár élhetett ősi rokonaink szomszédságában

2021. május 31. - Fejes Valentin

Alig egy éve, tavaly júniusban korábban ismeretlen lelőhelyre bukkantak a Krím-félszigeten, a Fekete-tenger északi partvidékének közelében. Útépítési munkálatok során tárult fel a Taurida karsztbarlang bejárata, ahonnan szenzációs felfedezésről tettek bejelentést az elmúlt napokban. A részletekről a Journal of Vertebrate Paleontology számolt be.

pachystruthio_fb.jpg

A bölény- és ormányosmaradványok mellett egy jókora combcsont került elő. „Mikor először tartottam a kezemben, rögtön a madagaszkári elefántmadarak jutottak eszembe.” – emlékezett vissza Dr. Nikita Zelenkov, a Borissiak Paleontological Institute munkatársa. Mint azt a később elvégzett kutatások eredményei igazolták, az esetről összeállított tudományos dolgozat vezető szerzője annyira nem állt messze az igazságtól, hiszen a kövület egy hatalmas futómadárhoz tartozott.

a_pachystruthio_dmanisensis_es_egy_strucc_combcsontja_dr_nikita_zelenkov_tarsai.jpg

A hatalmas futómadár fosszíliája egy strucc combcsontjával összehasonlítva (fénykép forrása: Dr. Nikita Zelenkov & társai)

A hozzávetőlegesen 1,8 millió évvel ezelőtt, a kora pleisztocén ideje alatt élt Pachystruthio dmanisensis méreteivel az északi féltekén valaha előforduló legnagyobb madárnak számít: a szakértők magasságát 3,5 méteresre, súlyát pedig 450 kilogramm körülire becsülték. A röpképtelen óriás ennek ellenére fürgén kapkodhatta a lábait, amire tulajdonképpen szüksége is volt – kivételes méretei aligha rettenthették el a kardfogú macskaféléket, valamint a szintén nagyra nőtt gepárdokat és hiénákat.

pachystruthio_dmanisensis_andrey_atuchin.jpg

Pachystruthio dmanisensis (Andrey Atuchin illusztrációja)

A paleontológusok elképzelhetőnek tartják, hogy azok a Homo erectusok, melyek az öreg kontinens földjére tették a lábukat, vadászhattak a termetes szárnyasokra, bár ezen kijelentésük alátámasztására egyelőre nem rendelkeznek közvetlen bizonyítékokkal.

A cikk eredetileg 2019. július 03-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Andrey Atuchin DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3216423990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása