A Kőzetek Naplója

Párjukat ritkító hadroszaurusz-leleteket tanulmányoztak

2021. június 01. - Fejes Valentin

A hadroszauruszok a földtörténeti középkor végére a tülkös dinoszauruszok mellett a legelterjedtebb növényevőkké váltak. Bár számos képviselőjük (mint például a Parasaurolophus vagy a Corythosaurus) látványos taréjokat, nyúlványokat növesztett, néhányan közülük nem rendelkeztek efféle fejékekkel. Az utóbbi csoportba tartozó fajok ettől függetlenül is szolgálhatnak meglepetésekkel a szakértők számára.

prosaurolophus_fb.jpg

A Prosaurolophus maximus a mai Észak-Amerika területét népesítette be hozzávetőlegesen 75 millió évvel ezelőtt, a késő kréta idején. Megkövesedett csontjaira Alberta tartomány déli csücskében, valamint Montana állam északi térségében bukkantak rá. A University of Calgary és a Royal Tyrrell Museum munkatársai legutóbb a világhírű kanadai múzeum gyűjteményében tárolt példányok kövületeit vizsgálták meg alaposabban.

a_vizsgalatban_reszt_vett_kutatok_royal_tyrrell_museum.jpg

A vizsgálatban részt vett kutatók: Dr. Darla Zelenitsky (balra), Eamon Drysdale (középen) és Dr. François Therrien (jobbra); fotó: Royal Tyrrell Museum

A szóban forgó őslény koponyáján a rokonaiéhoz képest jelentéktelen méretű kinövés található, ám ehhez a paleontológusok elmondása alapján egy felfújható bőrlebeny csatlakozhatott. A hímek esetében ez valószínűleg élénk színekben pompázhatott, segítségével könnyedén elcsábíthatták a nőstény egyedeket.

prosaurolophus_maximus_julius_t_csotonyi.jpg

Egy Prosaurolophus maximus felfújható bőrlebennyel az orrán (Julius T. Csotonyi illusztrációja)

A kivételes megtartású fosszíliák egyikén a bőr lenyomata szintén fennmaradt – jól kivehetők a kisebb pikkelyek által övezett nagyobb, dudorokra emlékeztető képződmények. A kutatók szerint a három kacsacsőrű dinoszaurusz meglehetősen fiatalon pusztulhatott el. Maradványaik sekély sósvízi üledékből kerültek elő, így tetemeik minden bizonnyal egy beltenger aljára süllyedve konzerválódhattak.

prosaurolophus_maximus_borenek_lenyomata_eamon_drysdale.jpg

A bőr lenyomata közelről (fénykép: Eamon Drysdale)

A csapat munkájának eredményeit a Journal of Vertebrate Paleontology tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. július 08-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Julius Csotonyi online galériája

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1616424258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása