A Kőzetek Naplója

Drágakövek helyett tengeri őshüllő csontjaira bukkantak

2021. június 05. - Fejes Valentin

Az úgynevezett ammolitokat régóta nagy becsben tartják – a valaha rendkívül elterjedt fejlábúak, az ammoniteszek csigaházszerűen feltekeredett házai az évmilliók folyamán szemet gyönyörködtető, ezer színben játszó drágakövekké váltak, melyekből általában ékszereket készítenek. Bár gyakran bukkannak mellettük tengeri őshüllőktől származó fosszíliákra is, a legutóbbi eset különösen emlékezetessé vált a kutatók számára.

moszaszaurusz_2019_fb.jpg

A szenzációs felfedezésre a kanadai Alberta tartomány déli csücskében került sor idén júniusban. A Lethbridge térségében található bányánál a Enchanted Designs Limited dolgozói a kibukkanó kövületek láttán hamar értesítették a drumhelleri Royal Tyrrell Museum of Palaeontology munkatársait. A kiérkező csapat tagjai gyors munkát végeztek, hiszen mindössze öt nap leforgása alatt sikerült kiszabadítaniuk a megkövesedett maradványokat kőzetbörtönükből. Mint azt Donald Henderson, a múzeum kurátora elárulta, az őslény csontváza csaknem teljesen ép, csupán az állat lapátokká módosult lábai hiányoznak.

rene_trudel_jay_maull_sarah_lawrynuik.jpg

Rene Trudel és Jay Maull, kezükben néhány, a Lethbridge melletti bányából előkerült színpompás kövülettel (fénykép: Sarah Lawrynuik)

a_moszaszaurusz_egyik_kiszabaditott_maradvanya_royal_tyrrell_museum_of_palaeontology.JPG

A tengeri őshüllő egyik kiszabadított maradványa (fotó: Royal Tyrrell Museum of Palaeontology)

rakodjak_a_leletanyagot_royal_tyrrell_museum_of_paleontology.jpg

Rakodják a leletanyagot (fénykép: Royal Tyrrell Museum of Palaeontology)

Minden bizonnyal a Tylosaurus nemzetség egyik fajával van dolga a szakértőknek. A hatalmas ragadozó a kígyókkal és varánuszokkal közeli rokonságban álló moszaszauruszok közé tartozott, orrától a farka végéig akár a hét méteres hosszúságot is elérhette. Korának csúcsragadozója volt: a késő kréta idején, hozzávetőlegesen 72–74 millió évvel ezelőtt vadászott a sekély tengerekben például halakra vagy teknősökre.

tylosaurus_pembinensis_trinacromerum_kirki_henry_sharpe.jpg

Tylosaurusok három Trinacromerumot üldöznek (Henry Sharpe illusztrációja)

Becslések szerint körülbelül három–hat hetet fog igénybe venni a fosszíliák előkészítése. Egyelőre még nem döntötték el, hogy pontosan hol állítják majd ki a ritkaságszámba menő leletet.

A cikk eredetileg 2019. szeptember 26-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Henry Sharpe DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2416424882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása