A Kőzetek Naplója

Flamingók módjára táplálkozott néhány bizarr pteroszaurusz

2021. június 05. - Fejes Valentin

Néhány évvel ezelőtt Martin Qvarnström, az Uppsala University munkatársa csapatával három, véleményük szerint pteroszauruszoktól származó koprolitra bukkant a lengyelországi Wierzbica környékén. A leletanyag közvetlen bizonyítékként szolgálhat egy régóta nagy népszerűségnek örvendő elmélet alátámasztására.

pterodaustro_fb.jpg

A késő jura idejéből való, körülbelül 152 millió éves megkövesedett ürülékek belsejét úgynevezett szinkrotronok alkalmazásával vizsgálták meg alaposabban. A különleges berendezések likacsosházúak (Foraminifera), illetve más, apró gerinctelenek maradványainak jelenlétét mutatták ki – ez az összetétel kísértetiesen hasonlít a chilei flamingók (Phoenicopterus chilensis) étrendjére.

pteroszaurusz-koprolitok_qvarnstrom_tarsai.jpg

Szinkrotronok fedték fel a pteroszaurusz-koprolitok tartalmát (kép forrása: Qvarnström & társai)

Felfedezésükkel a tudósok végleg megerősíthették a Ctenochasmatidae család tagjainak életmódjáról korábban vélt gondolatokat: ezek a repülő őshüllők tényleg a vízből szűrögethették ki táplálékukat. Míg a csoport legtöbb képviselőjének szájában hosszúkás, vékony fogakat találhatunk, addig a Pterodaustro alsó állkapcsát a bálnák sziláira emlékeztető képletek szegélyezték.

szurogeto_pterodaustro_aldrich_hezekiah.jpg

Pterodaustro táplálkozás közben (Aldrich Hezekiah illusztrációja)

A kutatás eredményeit a PeerJ című szakmai folyóiratban tették közzé.

A cikk eredetileg 2019. szeptember 02-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Aldrich Hezekiah DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8816424880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása