A Kőzetek Naplója

Modern rokonaira hasonlított az őspingvin

2021. június 09. - Fejes Valentin

Nem sokkal a dinoszauruszok uralmának véget vető katasztrófát követően, hozzávetőlegesen 60–62,5 millió évvel ezelőtt, a paleocén idején tengethette mindennapjait a Kupoupou stilwelli, a pingvinek egyik korai képviselője.

kupoupou_fb.jpg

Az ősmadár megkövesedett maradványaira új-zélandi paleontológusok bukkantak rá az ország keleti partvidékétől körülbelül 860 kilométerre elhelyezkedő Chatham-szigetek területén. A kövületeket több ásatás során tárták fel, amiket 2006 és 2011 között szerveztek. A fosszíliákat a dél-ausztráliai Flinders Egyetem munkatársa, Jacob C. Blokland vizsgálta meg alaposabban kollégái társaságában.

kupoupou_stilwelli_jacob_c_blokland.jpg

A Kupoupou stilwelli sebesen szelhette a hullámokat (Jacob C. Blokland illusztrációja)

A Kupoupou számos tekintetben (lásd például a végtagcsontok felépítését, azok hosszát a test méretéhez viszonyítva) napjaink pingvinjeire emlékeztette a szakértőket. Alig egyméteres magasságával eltörpült a szomszédságában élő óriások (mint mondjuk a nemrég leírt Crossvallia waiparensis) mellett, melyekkel akár farkasszemet is nézhettünk volna. A tudósok elmondása szerint elődeik még a felső krétában alakulhattak ki, fejlődési vonaluk valamikor a földtörténeti középkor vége felé ágazhatott el közeli rokonaikétól, az albatroszokat vagy a hojszákat magába foglaló viharmadár-alakúaktól (Procellariiformes rend).

osszehasonlito_abra_jacob_c_blokland_tarsai.png

A viharmadár-alakúak (fent), a Kupoupou (középen), illetve a modern pingvinek (lent) végtagcsontjainak összehasonlítása – kép forrása: Jacob C. Blokland & társai

A tudósok a Palaeontologia Electronica által publikált tanulmányukban számolnak be részletesen kutatásuk további eredményeiről.

A cikk eredetileg 2020. január 06-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2416425160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása