A Kőzetek Naplója

Az Allosaurus új faját írták le

2021. június 11. - Fejes Valentin

A XIX. század derekán valóságos küzdelem folyt a dinoszauruszok megkövesedett maradványaiért az Egyesült Államokban – ez a korszak az úgynevezett csontháborúként vonult be a történelemkönyvekbe. Edward Drinker Cope örök riválisa, Othniel Charles Marsh bukkant rá elsőként az Allosaurus fosszíliáira 1877-ben. Közel százötven évvel a világra szóló felfedezés után a nemzetség újabb faját írták le amerikai paleontológusok.

allosaurus_jimmadseni_fb.jpg

Egy Allosaurus jimmadseni-falka sikeresen zsákmányt ejt (Todd Marshall illusztrációja)

Munkájuk során az Allosaurus jimmadseni két, csaknem teljesen hiánytalan csontvázát tanulmányozták tüzetesebben a szakértők. A DINO 11541-es jelzésű példány 1990-ben került elő Utah északkeleti részéről: a kövületet robbantással szabadították ki kemény kőzetbörtönéből, majd helikopterrel szállították át azt a legközelebbi múzeumba. A Wyoming állam területéről származó, 1991-ben feltárt MOR 693-as egyed már jóval az esetet megelőzően nagy hírnévre tett szert, hiszen a méltán elismert Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs) egyik különkiadásában, a Nagy Al balladája (The Ballad of Big Al) című dokumentumfilmben követhettük nyomon sorsát – igaz, a ragadozót akkor még Allosaurus fragilisként azonosították.

a_dino_11541-es_peldany_dr_daniel_chure.jpg

A DINO 11541-es példány (fénykép: Dr. Daniel Chure)

Bár az ötmillió évvel később élt, mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendő rokonához képest az Allosaurus jimmadseni kevésbé robosztus felépítésű volt, emellett harapása is valamelyest gyengébb lehetett, kétségkívül a tápláléklánc csúcsán állt. A 8–9 méteres, majd’ két tonnás húsevő hosszúkás pofájában összesen nyolcvan borotvaéles fog sorakozott, mellső mancsainak ujjai végén pedig jókora, görbe karmok meredeztek. Az Észak-Amerika nyugati felén körülbelül 152–157 millió éve (tehát a késő jura idején) elterülő félszáraz, folyóktól szabdalt vidékeken vadászott.

allosaurus_jimmadseni_andrey_atuchin.jpg

Az Allosaurus jimmadseni portréja (Andrey Atuchin illusztrációja)

A vizsgálat további eredményeiről a PeerJ által közzétett tudományos dolgozatban olvashatunk részletesebben.

A cikk eredetileg 2020. március 19-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Andrey Atuchin DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8816425350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása