A Kőzetek Naplója

Újabb sarlóskarmú dinoszauruszt írtak le

2021. június 14. - Fejes Valentin

Korábban ismeretlen dromaeoszaurusz (vagy ahogy az 1993-ban debütált, Steven Spielberg rendező nevével fémjelzett Jurassic Park óta gyakran emlegetik őket: raptor) kövületeire bukkantak Új-Mexikó területén. A kutatók felfedezésükről a Scientific Reports által publikált tanulmányukban számoltak be.

dineobellator_fb.jpg

A Dineobellator notohesperus maradványait egy 2008-ban szervezett expedíció során találták meg, a fosszíliákat az úgynevezett Ojo Alamo-formációhoz tartozó kőzetek börtönözték magukba. Bár a leletanyag (melyet Dr. Steven Jasinski, a Pennsylvaniai Egyetem paleontológusa vett alaposabban szemügyre csapatával) eléggé szegényes, a tudósok számára rengeteg dolgot árult el a hozzávetőlegesen 70 millió évvel ezelőtt élt őslényről.

a_dineobellator_notohesperus_maradvanyai_dr_steven_jasinski_tarsai.jpg

A Dineobellator notohesperus szegényes leletanyaga (kép forrása: Dr. Steven Jasinski & társai)

Singcsontján (ulna) a szakértők tollszárcsomókra lettek figyelmesek, így a körülbelül két méter hosszú állat testét tollak boríthatták. A törött, ám később összeforrt bordák, illetve a sérült karmok az egyedek közötti kemény összecsapásokról tanúskodhatnak. A kihalt ragadozó hatalmas szauropodák (Alamosaurus), tülkös dinók (Ojoceratops), kacsacsőrű hadroszauruszok, valamint korai madarak, teknősök és krokodilok szomszédságában tengette mindennapjait.

dineobellator_notohesperus_sergey_krasovskiy.jpg

Egy kisebb falkányi Dineobellator (Sergey Krasovskiy illusztrációja)

A Dineobellatort a Velociraptorinae alcsalád tagjaként tartják nyilván – az Ázsiából eredő csoport korai képviselői valamikor a késő kréta idején, nem sokkal a dinoszauruszok uralmának véget vető kataklizma előtt vethették meg lábukat új otthonuk földjén.

A cikk eredetileg 2020. május 18-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Sergey Krasovskiy DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr116426116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása