A Kőzetek Naplója

Hatalmasra nőtt meg a vombatok és koalák kihalt rokona

2021. június 17. - Fejes Valentin

Egy korábban ismeretlen, hatalmas őserszényes kövületeire bukkantak Dél-Ausztrália szövetségi állam területén – számolt be nemrég a fejleményekről a Scientific Reports tudományos folyóirat.

mukupirna_fb.jpg

A Mukupirna nambensis megkövesedett maradványait még 1973-ban tárták fel a Dr. Richard Tedford (az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa) vezette expedíció tagjai Lake Pinpa (egy mára kiszáradt, valaha sósvizű tó) térségében, a részleges koponya mellett a csontváz számos más eleme került elő. A fosszíliákat alaposabban szemügyre véve a szakértők megállapították, hogy a kipusztult emlős legközelebbi rokonainak a vombatok, illetve a koalák számítanak, ám a kövületeken megfigyelhető jellegzetes anatómiai bélyegek miatt végül a frissen létrehozott Mukupirnidae családba sorolták.

mukupirna-kovuletek_dr_robin_m_d_beck_tarsai.jpg

A Mukupirna nambensis néhány kövülete (fotó: Dr. Robin M. D. Beck & társai)

A Mukupirna a fekete medve (Ursus americanus) méreteivel vetekedhetett, a tudósok elmondása alapján súlya körülbelül 150 kilogramm lehetett. Erős mellső lábai ásásra kiválóan alkalmasak voltak, fogaival a keményebb növényi részeket is elrághatta. Mintegy 25 millió évvel ezelőtt, az oligocén idején a környék szinte pezsgett az élettől, nem úgy, mint manapság: a nagyra nőtt őserszényes többek között tüdőshalakkal, kacsákkal és flamingókkal osztotta meg életterét.

mukupirna_nambensis_peter_schouten.jpg

Egy Mukupirna vízimadarak társaságában (Peter Schouten illusztrációja)

A kutatók reménykednek benne, hogy az ehhez hasonló felfedezések újabb ismeretekkel gazdagíthatják majd a vombatalakúak alrendjével (Vombatiformes) kapcsolatos tudásunkat.

A cikk eredetileg 2020. július 26-án jelent meg.

A szöveg forrásai:

Peter Schouten online galériája

_png_fejezetek_a_kozetek_naplojabol_tamogato_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6616427068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása