A Kőzetek Naplója

Ragadozó dinoszaurusz fosszíliáira bukkantak az angol szigeten

2021. június 21. - Fejes Valentin

Csupán négy csigolya maradt hátra attól a ragadozó dinoszaurusztól, melyet angol paleontológusok nemrég új fajként azonosítottak. A korábban ismeretlen, körülbelül négy méter hosszú őslény hozzávetőlegesen 115 millió éve, a kora kréta időszak vége felé vadászhatott.

wight_dino_fb.jpg

A Vectaerovenator inopinatus megkövesedett maradványaira a Wight-szigeten akadtak rá amatőr gyűjtők 2019-ben, miközben a Shanklin előtt elterülő partvidéket járták: míg James Lockyer (Spalding, Lincolnshire) és Paul Farrell (Ryde, Wight-sziget) egyedül, addig Robin Ward (Stratford-upon-Avon) a családja társaságában barangolt a vidéken. Mivel mindannyian rájöttek, hogy a kövületek alakjukban eltérnek a környéken gyakrabban előforduló, tengeri őshüllőkhöz (például ichthyoszauruszokhoz, vagyis halgyíkokhoz) tartozó fosszíliáktól, ezért a közeli Dinosaur Isle Museum munkatársaitól kértek segítséget a beazonosításban.

a_vectaerovenator_inopinatus_csigolyai_darren_naish.jpg

A Vectaerovenator inopinatushoz tartozó szegényes leletanyag (ábra: Darren Naish)

A sandowni székhelyű intézményben a szakértők a Southamptoni Egyetem doktorandusza, Chris Barker vezetésével vették górcső alá az eléggé szegényes leletanyagot. A titokzatos húsevőt a Tetanurae kládba sorolták – e népes csoport ugyanúgy magába foglalja a híres-hírhedt Tyrannosaurus rexet, illetve a sarlós karmú Velociraptort, mint napjaink madarait. A Vectaerovenator csigolyái belül üregesek voltak: ezek egyrészt könnyebbé tették az állat csontvázát, másfelől egy bonyolult légzsákrendszer futhatott végig bennük, ami különösen hatékony légzést tehetett lehetővé.

vectaerovenator_inopinatus_trudie_wilson.jpg

Talán így pusztulhatott el a rejtélyes dinoszaurusz (Trudie Wilson illusztrációja)

A kutatás eredményeit a Papers in Palaeontology szakmai folyóirat publikálta.

A cikk 2020. augusztus 20-án íródott.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6916427792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása