A Kőzetek Naplója

Aprócska erszényes oroszlán maradványaira bukkantak

2021. június 13. - Fejes Valentin

A fosszilis fogakon található jellegzetes anatómiai bélyegekre hivatkozva őslénykutatók egy csoportja az erszényes oroszlánok újabb faját írta le a közelmúltban.

kis_erszenyes_oroszlan_fb.jpg

A Lekaneleo roskellyae megkövesedett maradványaira több, mint húsz éve bukkantak rá Queensland területén, a híres Riversleigh környékén – a lelőhely 1994 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. A kövületek néhai tulajdonosát előbb a Priscileo, majd később a Wakaleo nemzetséghez sorolták, ám az Új-Dél-Walesi Egyetem paleontológusai (név szerint Anna Gillespie, Michael Archer és Suzanne Hand) nemrég végzett kutatásuk eredményei alapján új génuszt hoztak létre számára. A kihalt húsevő alig nőhetett nagyobbra egy átlagos házimacskánál, így a Thylacoleonidae család egyik legkisebb tagja lehetett. Madarakra, kígyókra, valamint más emlősökre vadászhatott a kora miocén idején, körülbelül 23 millió évvel ezelőtt.

lekaneleo_roskellyae_peter_schouten.jpg

Egy Lekaneleo roskellyae épp zsákmányát cserkészi be (Peter Schouten illusztrációja)

A Diprotodontia rendhez tartozó erszényes oroszlánok rendkívül bizarr teremtmények voltak. Növényevő elődöktől származtak, közelebbi rokonaiknak a koalák, illetve a vombatok tekinthetők. Mivel szemfogaik hiányoztak, ezért metszőfogaik módosultak, ezekkel végeztek szerencsétlenül járt áldozataikkal. Izmos végtagokkal rendelkeztek, mellső mancsuk hüvelykujjait pedig részben szembe tudták fordítani, így a tudósok úgy vélik, hogy sok időt tölthettek a fákon. Közülük kerültek ki az úgynevezett ausztrál megafauna csúcsragadozói: legismertebb képviselőjük minden bizonnyal a jaguár méreteivel vetekedő Thylacoleo carnifex.

Az esetről összeállított tanulmányt a Journal of Vertebrate Paleontology publikálta.

A cikk eredetileg 2020. május 03-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Peter Schouten honlapja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5016425876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása